KıbrısManşetToplum

Özdenefe: “Girne Antik Liman Restorasyon Kaosu Bakanlar Kuruluna taşınmalı”

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de “Girne Antik Liman Restorasyon Kaosu” başlıklı konuşmasında, Girnelilerin, bölge halkının, esnafın, yatçıların ve mal sahiplerinin ciddi rahatsızlık yaşadığını dile getirerek, konunun Bakanlar Kuruluna taşınmasını istedi

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de “Girne Antik Liman Restorasyon Kaosu” başlıklı konuşmasında, Girnelilerin, bölge halkının, esnafın, yatçıların ve mal sahiplerinin ciddi rahatsızlık yaşadığını dile getirerek, konunun Bakanlar Kuruluna taşınmasını istedi.

Hak ettiği ciddiyet ve hassasiyetin verilmediği Girne Antik Limanı’nın ülkenin vitrini konumunda olduğunu söyleyen Özdenefe, tarihi ve kültürel hafıza anlamında çok önemli bir yeri olan bu limanın ne sadece Girnelilerin, ne de sadece Turizm Bakanlığının konusu olduğunu belirtti.

Girne Limanı konusunda yürütülen sürece de değinen Özdenefe, 20 milyon TL ile çıkılan yolda ne tutarın o kadar kaldığını, ne restorasyonun söz verildiği gibi Mayıs 2023’te bittiğine işaret etti.

Gelinen süreçte esnaf, yatçılar ve mal sahiplerinin de birbirlerine düşürüldüğünü söyleyen Özdenefe, konunun çok daha kaotik bir noktada olduğunu belirtti.

Özdenefei, “İnsanları yer döşemesiyle ilgili bile birbirine düşürdünüz.. Dünya çapında değeri olan bir kültürel mirası har vurup harman savurmaya hakkımız yoktur” dedi.

Girnelinin bir yıldır mağdur olduğunu söyleyen Özdenefe, yolun geçtiği yerle ilgili sorunlara da işaret ederek, yapılması gerekenin ne olup olmadığının başka bir tartışma konusu olduğunu ancak bu çalışmaların gerekli kural ve yasalara göre yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Özdenefe bütçe görüşmelerinde de bunun takibini yapacaklarını belirtti.

Genel kurul yazılı ve sözlü sorularla devam etti. CTP Milletvekili Devrim Barçın’ın borç stoğuna ilişkin sorusunu yanıtlamak üzere konuşma yapan Maliye Bakanı Özdemir Berova, Kamu Borç Yönetim Raporu’nun yasa gereği Merkezi Borç Komitesi toplanarak hazırlandığını ve bütçe komitesine sunulacağını dile getirdi.

Berova, sorduğu sorunun arkasında yatan gayenin ne olduğunu anlayamadığını Barçın’ın sosyal medyada konuya ilişkin yaptığı yayınlara da anlam veremediğini belirtti.

Özdemir Berova, Haziran 2023 itibariyle iç borç stokunun “milyon TL bazında” 20 milyar 754 milyon TL, dış borç stokunun 106 milyar 408 milyon TL, toplam borç stokunun 127 milyar 163 milyon TL olduğunu açıkladı.

Bu borçlanmaların, KKTC’nin kurulduğu günden bu yana görev yapmış bütün hükümetler tarafından alınan krediler ve buna bağlı olarak 2000’li yılların başında çeşitli şirketlerin devlet kefalet senedi gibi taahhütlerinin yerine getirilmemesinden oluştuğunu söyleyen Berova, borçların, CTP dönemleri de dahil olmak üzere “buzdolabına konduğunu” kaydetti.

Dış borç kaleminin de Türkiye’den alınan krediler olduğunu belirten Berova, “Şimdiye kadar hiçbir geri ödeme talebinde bulunulmadı. Hibe yardımları bu rakamlara dahil değil” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu