GenelKıbrısManşet

Özel güvenlik Allah’a emanet

Özel Güvenlik Yasası, bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yükümlülüklerini çok açık ve net şekilde belirtiyor fakat Özel Güvenlik Yasası altındaki eğitim tüzüğünde yer alan genel kurallar hem uygulanmıyor hem denetlenmiyor

 

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ EĞİTİMSİZ… Devlet dairelerinin yanı sıra, devlete ait kurum ve özel sektör kuruluşlarında görev yapan özel güvenlik görevlilerinin yasa ve tüzüklere uygun şekilde görevlerini sürdürmedikleri ortaya çıktı. Türkiye dâhil dünyanın birçok ülkesinde kolluk kuvvetleri ile birlikte çalışan ve önemli bir yere sahip olan özel güvenlik sektörü, ülkemizde gelişigüzel istihdam edilen eğitimsiz kişiler tarafından yürütülüyor.

YASA VAR AMA UYGULAYAN YOK… 16 Temmuz 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 33/2017 sayılı Özel Güvenlik Yasası’nın ne kadar uygulandığı merak konusu. Yasaya bağlı güvenlik şirketlerinin neler yaptığı bilinmiyor. Genel olarak araştırıldığında; özel güvenlik şirketlerinin eğitimsiz personel çalıştırdıkları, personelin hiçbir sınava katılmamış oldukları hiçbir belge ya da sertifikaya sahip olmadıkları ayrıca kılık kıyafet tüzüğüne de uymadıkları da ortaya çıktı.

KILIK KIYAFET BİLE DÜZGÜN DEĞİL… Genel olarak devlet kurumlarında karşılaştığımız güvenlik görevlilerinin neredeyse tamamında kıyafet yönetmeliğine uyulmuyor. Gömlek yerine tshirt giyen güvenlik görevlileri, kravat takmayan güvenlik görevlileri, yasak olmasına rağmen spor ayakkabı giyen güvenlik görevlileri ve görevli kartı bulunmayan güvenlik görevlilerinin hiçbir eğitimi olmadığı da biliniyor.

KKTC’NİN BÖYLE BİR GELİRİ VAR MI?

Dünyanın birçok ülkesinde, özel güvenlik sektöründen her yıl büyük bir gelir elde edilirken, ülkemizde bu sektörden elde edilen gelire ilişkin bir bilgi mevcut değil. KKTC devletinin özel güvenlik sektöründen yıllık kazancının ne olduğu bilinmezken, böyle bir gelirin varlığı bile şüpheli.

EĞİTİM HAK GETİRE…

Devlet daireleri ve kurumların özel güvenlik ihalelerini alan kuruluşlar yasanın öngördüğü şekilde denetlenmediği tespit edilirken, Özel güvenlik görevlisi olarak çalışacak kişilerin yasada öngördüğü şekilde herhangi bir eğitimden geçmedikleri ve görev yapacakları kuruma dair bilgilendirilmedikleri de öğrenildi.

YASA VAR AMA UYGULAYAN YOK

16 Temmuz 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 33/2017 sayılı Özel Güvenlik Yasası’nın ne kadar uygulandığı merak konusu. Yasaya bağlı güvenlik şirketlerinin neler yaptığı bilinmiyor. Genel olarak araştırıldığında; özel güvenlik şirketlerinin eğitimsiz personel çalıştırdıkları, personelin hiçbir sınava katılmamış oldukları, hiçbir belge ya da sertifikaya sahip olmadıkları ayrıca kılık kıyafet tüzüğüne de uymadıkları da ortaya çıktı.

HİÇBİR GÖREVLİNİN EĞİTİMİ YOK

Özel Güvenlik Yasası, bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yükümlülüklerini çok açık ve net şekilde belirtiyor fakat Özel Güvenlik Yasası altındaki eğitim tüzüğünde yer alan genel kurallar hem uygulanmıyor hem denetlenmiyor. Resmi kurumlarda görev yapan güvelik görevlileri ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde güvenlik görevlileri herhangi bir eğitim almadıklarını da söylüyor.

Genel olarak devlet kurumlarında karşılaştığımız güvenlik görevlilerinin neredeyse tamamında kıyafet yönetmeliğine uyulmuyor. Gömlek yerine tshirt giyen güvenlik görevlileri, kravat takmayan güvenlik görevlileri, yasak olmasına rağmen spor ayakkabı giyen güvenlik görevlileri ve görevli kartı bulunmayan güvenlik görevlilerinin hiçbir eğitimi olmadığı da biliniyor.

SEKTÖR KİMLERİN ELİNDE

Öte yandan geçtiğimiz günlerde bir özel güvenlik şirketi yöneticisinin aracında yapılan aramada 9 mm çapında ruhsatsız tabanca, şarjöre takılı durumda 15 adet 9 mm çapında canlı mermi ve 50 santim uzunluğunda demir cop bulunması da, bu sektörün kimlerin elinde olduğunun sorgulanmasına da neden oldu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu