EkonomiGenelKıbrısManşetSiyaset

Özelleştirme tartışması çıktı

Ülkedeki yetkili ağızların yaptığı açıklamalar sonrasında ekonomide yeni bir gündem oluştu

Ülkedeki yetkili ağızların yaptığı açıklamalar sonrasında ekonomide yeni bir gündem oluştu

HP Lideri Özersay, “Devletin gelecek 10-20 yılı bağlayacak şekilde uzun vadeli taahhüt altına sokulması tehlikeli”

ÖZERSAY: ACİL SÖYLEMİ ENDİŞE VERİCİ

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, KKTC limanlarının “acil” olarak kamu-özel ortaklığında özelleştirilmesi gerektiğini açıklaması, ekonomi gündeminde yeni bir tartışma başlattı. Arıklı’ya ilk karşı çıkış, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay’dan geldi. Özersay, “Acil olarak özelleştirilmeli’ söyleminin endişe verici olduğunu ifade etti. Hükümeti sonradan telafisi mümkün olmayan zararlar vermeme konusunda uyaran Özersay, “Geçen her gün kurumların guduru yönetilmesi ve elden çıkarılmasının sonradan telafisi mümkün olmayacak” dedi.

ARIKLI: İKİ LİMAN DA ÇOK KÖTÜ DURUMDA

Bakan Arıklı yaptığı açıklamada, limanların KKTC’nin dışla açılan ikinci kapısı olduğunu ancak Girne ve Gazimağusa limanlarına, özelleştirilecekleri düşüncesiyle yıllardan beridir yatırım yapılmadığını ve iki limanın da çok kötü durumda olduğunu belirtti. Arıklı, Türkiye Limanlar Dairesi’nden bir ekibin Gazimağusa Limanı ve Girne Limanı’nda inceleme yaptığını söyleyerek, “Dünyanın hiçbir yerinde devlet liman işletmiyor. Özele veriliyor ve devlet bunun üzerinden para kazanıyor. Teknik heyetin sunumunun ardından Bakanlar Kurulunu bilgilendireceğim ve çok acil bir şekilde düğmeye basılacak” dedi. Arıklı ayrıca, Girne Turizm Limanı üzerinden yapılan TIR taşımacılığının Gazimağusa Limanı’na kaydırılacağını da söyledi.

ÖZERSAY: KAYNAK İÇİN ÖZELLEŞTİRME AKLA GELMİŞ

Kudret Özersay ise yazılı açıklamasında “Gayrimeşru hükümetin Ulaştırma Bakanı ‘Limanlar acil olarak özelleştirilmeli’ demiş. Bu ay hayat pahalılığı artışlı kamu maaşlarının ödemesi için kaynak belediyelere aktarılacak paradan alınarak yaratılmıştı. Öyle anlaşılıyor ki gelecek aylarda maaş ödeyebilmek için kaynak yaratma düşüncesiyle özelleştirme akla gelmiş! 10 yıl önce Ercan havalimanı özelleştirilirken ilk adımda 100 milyon Euro’luk çek alınmış ve iddiaya göre 13. Maaş ödemesi için kullanılmıştı. Şimdi de deniz limanlarında Ercan havalimanındaki gibi yeni bir yılan hikâyesi yaratabilecekleri endişesini taşıyoruz. Geçmiş kötü tecrübe hatırlanınca ‘Acil olarak özelleştirilmeli’ ifadesi endişe vericidir. Bu kez limanlarda yılan hikâyesine dönen ikinci bir Ercan ihalesi keşmekeşini bu ülke kaldırmaz” ifadesini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu