ManşetTürkiye

Özellikle İstanbul’da konut ve kiralardaki fahiş artışlara karşı yeni bir adım atıldı

Düzenlemeyle birlikte ülke çapında talebin altında kalan konut arzının artırılması planlanıyor.

Özellikle İstanbul’da konut ve kiralardaki fahiş artışlara karşı yeni bir adım atıldı

 

50 bin ofis konut olacak

 

Düzenlemeyle birlikte ülke çapında talebin altında kalan konut arzının artırılması planlanıyor.

 

OFİSLER KONUTA DÖNÜŞÜYOR

Türkiye’de (özellikle İstanbul’da) konut ve kiralardaki fahiş artışlara karşı yeni bir adım atıldı. Ofisleri eve dönüştüren düzenleme bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeyle kiralanamayan ya da satılamayan ofisler konuta dönüştürülecek, ülke çapında 50 bin ofisin bu uygulamaya gireceği tahmin ediliyor. TC Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Konut-kira fiyatlarını düşürmek için her adımı atıyoruz! İstanbul’da yaklaşık 1,5 milyon, ülke genelinde 4 milyon metrekare arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofis konuta dönüştürülecek. Bu, 50 bin yeni konut demek” ifadelerini kullandı.

 

SADECE İSTANBUL’DA 10 BİN OFİS

İstanbul’da 10 bin, ülke genelinde ise 40 bin adet yeni konut arzı oluşmasını sağlayacak düzenlemeye göre ofis- büro amaçlı yapı kullanma izni düzenlenmiş olan yapılarda, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sonuçlanmak kaydı ile konut kullanım oranı %80’i geçmeyecek şekilde tadilat ruhsatı alınabilecek. Bir geçici maddeye göre, aynı şekilde imar planında “ticaret + konut” olarak belirlenmiş alanlarda ofis-büro amaçlı yapımına başlanmış yapılarda da tadilat ruhsatı düzenlenebilecek.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRA DESTEĞİ

Ayrıca Türkiye’de depreme karşı konutların güçlendirilmesini amaçlayan kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla kira yardımlarının %30 artışla bin 150 liradan bin 500 liraya, 2 bin liradan 2 bin 600 liraya çıkarılırken, projelere %50 faiz desteği verileceği bildirildi. Bakan Kurum ayrıca, “Konut maliyetlerine ilişkin destek olabilmek amacıyla vatandaşlarımıza bakanlığımız 600 bin liraya kadar kredi desteğinde, 600 baz puanda destek sağlamış olacak. Bu 400 bin lira ve 400 baz puandı. Bunu 600 bin lira ve 600 baz puana çıkarıyoruz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu