GenelKıbrısManşet

Özersay: İlk evim kredisinde kapsam sorunu var, eksikler var, umarız düzeltilir

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay hükümet tarafından açıklanan İlk Evim Kredisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak kredinin kapsamında ve krediyi kullanabilecek genç sayısında sıkıntılar olduğunu, üstelik yaşanan gecikme nedeniyle de kredi miktarının döviz cinsinden daha da eridiğini vurguladı.

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay hükümet tarafından açıklanan İlk Evim Kredisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak kredinin kapsamında ve krediyi kullanabilecek genç sayısında sıkıntılar olduğunu, üstelik yaşanan gecikme nedeniyle de kredi miktarının döviz cinsinden daha da eridiğini vurguladı. Özersay “biz muhalefet partisi olarak iyi niyetle gördüğümüz eksiklikleri ve kapsam sorunlarını dile getiriyoruz, umarız bir an önce bu düzeltmeler yapılır ve gençler mağdur edilmez” dedi.

Özersay açıklamasında ilk evim kredisinin sadece yeni konut alımı ve depreme dayanıklı olmayan konutların tamiri veya yeniden yapılmasıyla ilgili olarak kullanılabilecek şekilde hazırlandığını, oysa kırsal kesim arazisi olan ve üzerine ev inşa edecek olan gençleri ya da ev inşaatına başlamış ama parası yetmediği için inşaatı yarım kalmış olan gençleri kapsamadığını vurguladı.

Özersay ayrıca “gayrimeşru hükümet yavaş hareket ettiği, bu krediyi vereceğini ilk açıkladığında o tarihte hazırlıklı olmadığı ve aylar sonra somut bir adım atabildiği için kredinin olumlu etkileri maalesef çok azalmıştır” ifadelerini kullandı.

MAYIS AYINDA BU ADIMI ATSALARDI DAHA ANLAMI VE ETKİLİ OLURDU, MAALESEF GEÇ KALDILAR

Halkın Partisi lideri Özersay yaptığı açıklamada UBP-DP-YDP hükümetinin Mayıs ayında bir yılını değerlendirdiği basın toplantısında ilk evim kredisini açıkladığını ancak bunu hayata geçirmeye dair adımları sonradan atarak bir gecikmeye sebebiyet verdiğini ve bu süre zarfında döviz cinsinden kredinin miktar olarak ciddi anlamda eridiğini dile getirerek “basın toplantısı yapıp büyük laflar etmezden önce, ön hazırlığı ve mevzuat çalışmasını o tarihte yapmış olsalardı ve basına açıkladıklarında yürürlüğe koymuş olsalardı bugün bu mağduriyet yaşanmayacak, verilecek olan kredi daha da anlamı olabilecekti” dedi. Özersay “300 milyon TL’yi bir kişiye en fazla bir milyon 200 bin TL kredi verilmesi mantığı ile böldüğünüzde, bu krediden yararlanabilecek genç sayısı en fazla 250 kişidir ve bu da ülkedeki gençler düşünüldüğünde çok da büyük bir rakam değildir, pek çok genç bundan yararlanamayacak demektir” ifadelerini kullandı.

DEPREME DAYANIKLILIK RAPORUNU ALMAK HAFTALAR AYLAR ALABİLİR, BAŞŞVURU YAPANA KADAR 250 KİŞİLİK KOTA ÇOKTAN DOLAR

İlk Evim Kredisine göre depreme dayanıklı olmayan konutların tamiri veya yıkılıp yeniden yapılması söz konusu olacağında önce ilgili Başbakanlık komitesinden rapor almak gerektiğini ve bunun da gerekli bilimsel analizler ve tahliller nedeniyle haftalar aylar alabileceğini dile getiren HP lideri Özersay “bu durumda bahse konu genç rapor alıp kredi başvurusu yapana kadar 250 kişilik kredi kotası çoktan bitmiş, dolmuş olacaktır” dedi. Özersay pratikte çalışan ve gençlerin mağdur edilmeyeceği bir mekanizma düşünülmediğe dikkat çekerek “umarız iyi niyetle dile getirdiğimiz bu eksiklikleri bir an önce giderirler” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu