KıbrısManşetSiyasetToplum

Özersay: “Meclis’teki partiler kendileri için geriye doğru af çıkarıyorlar”

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay Meclis’te bulunan siyasi partilerin Sayıştay ve Yüksek Mahkeme denetimine takıldıkları, yani mali hesaplarını veremedikleri için yasadaki cezalardan kendilerini muaf tutan bir af düzenlemesi yaptıklarını açıklayarak “Meclis’teki siyasi partiler kendi kendilerine kıyak çekiyorlar, bu tam bir aymazlıktır ve siyasi çürümüşlüğün göstergesidir

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay Meclis’te bulunan siyasi partilerin Sayıştay ve Yüksek Mahkeme denetimine takıldıkları, yani mali hesaplarını veremedikleri için yasadaki cezalardan kendilerini muaf tutan bir af düzenlemesi yaptıklarını açıklayarak “Meclis’teki siyasi partiler kendi kendilerine kıyak çekiyorlar, bu tam bir aymazlıktır ve siyasi çürümüşlüğün göstergesidir. Vatandaş yasaları ihlal edince ceza ödüyor bu siyasi partiler ise hükümet muhalefet el ele verip yasayı değişip kendi cezalarını silmeye kalkıyorlar, dünyanın başka hiçbir yerinde böyle şey olamaz” dedi. Meclis’te hem hükümette bulunan UBP-DP-YDP’nin hem de ana muhalefet CTP’nin oybirliği ile siyasal partilerin Sayıştay ve Yüksek Mahkeme tarafından denetlenmesini geriye dönük olacak şekilde değiştirme yoluna gidiyor olduklarına dikkat çeken Özersay “vatandaşlar yasaları ihlal ettiklerinde yasadaki cezayı ödemek zorunda kalırlar, oysa bu siyasi partiler kendi kendilerine af çıkarıyorlar ve yasadaki cezayı ödemeleri gerekirken apar topar oybirliği ile yasayı değişmeye kalkıyorlar” ifadelerini kullandı.

Özersay açıklamasında Siyasal Partiler Yasası’nda ilgili komitede yapılan değişikliğin hem gayrimeşru hükümeti oluşturan UBP, DP ve YDP’nin hem de ana muhalefet partisi CTP’nin imzasıyla gündeme geldiğine dikkat çekerek “Kasım 2015’te değiştirilen yasa ile siyasi partilerin çok daha etkili ve ciddi şekilde denetlenmelerine imkan sağlanmıştı ama bu yeni  düzenlemeye göre hesaplarını tutmayan ve şimdi Sayıştay’a ve yargıya hesap veremeyen siyasi partiler bir değişiklik yapmaya çalışıyor. Buna göre  Kasım 2015 öncesinde kurulmuş olan siyasi partiler yeni yasaya göre hesap vermek zorunda oldukları ilk döneme ilişkin olarak denetimden kendi kendilerini muaf tutuyorlar” ifadelerini kullandı.

“DOKUNULMAZLIKLARININ KALDIRILMASI GÜNDEME GELİNCE HAREKETE GEÇTİLER”
Halkın Partisi Genel Başkanı Özersay açıklamasında “bir süre önce Sayıştay tarafından yapılan çalışma sonucunda Meclis’teki siyasi partiler mali hesaplarını yasaya uygun olarak veremedikleri için yasada yer alan ceza hükümleri gündeme geldi. Bu partilerin yetkili konumda bulunan isimleri aynı zamanda milletvekili oldukları için Başsavcılığın bu isimlerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için atması gerekti. Meselenin ciddiyeti o noktada fark edildi. Parti Genel Sekreterlerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve yargılanmaları Başsavcılık tarafından gündeme getirilince apar topar yasayı değiştirme yoluna gittiler. Yani aslında kendi ayıplarını örtmek için yine birkaç gün içerisinde yasayı değiştirip kendileri için af çıkarma yoluna gittiler. Üstelik dikkat çeken şey bunun hem gayrimeşru hükümet ortağı UBP, DP ve YDP hem de CTP tarafından oybirliği ile yapılmasıdır. Yani ülkeyi hukukun üstünlüğü çerçevesinde yönetmesi gereken siyasi partiler, yürürlükteki yasaların etrafından dolaşmak için kendi kendilerine af çıkarıyorlar. Hukuk devleti açısından tam bir garabet söz konusundur, gerçek utanmaları gereken bir adım atıyorlar, gerçekten inanılır gibi değil” ifadelerini kullandı.

CİNSİYET KOTASINI İHLAL ETTİKLERİNDE DE AYNISINI YAPMIŞLARDI”
Kudret Özersay açıklamasında Meclis’te bulunan siyasi partilerin geçtiğimiz yıl yapılan belediye seçimlerinde de cinsiyet kotasını hatalı uyguladıkları için seçime katılma haklarını yitirdiklerini ancak bu cezadan muaf olabilmek ve seçime katılabilmek için bir gecede Meclis’te oybirliği ile yasa geçirdiklerini hatırlatarak “siyaset etiği, siyaset ahlakı açısından hiç olamayacak olan şeyleri yapmaya devam ediyor ve normalleştiriyorlar. Yasalara aykırı davranıldığı zaman hukuk devletinde yapılması gereken şey o yasalarda yer alan cezaların uygulanmasıdır. Söz konusu olan gariban vatandaş olduğunda cezalar uygulanırken aynı hatalar ve yasadışılıklar siyasi partiler tarafından yapıldığı zaman af mı çıkarılacak?” diye sordu.

“KENDİ MALİ HESABINI VEREMEYENLER ÜLKEYİ NASIL İYİ YÖNETECEK?”
“Kendi mali hesaplarını yasalarda tarif edildiği şekilde veremeyen siyasi partiler ülkeyi nasıl yönetecek, devlette hesap verebilir bir iyi yönetimi nasıl sağlayacak?” birisi çıkıp bunu izah edebilir mi?” diye soran HP lideri Özersay “siyasi partiler bu yaptıklarıyla nasıl tehlikeli bir kapıyı açıyor olduklarının farkında mıdırlar acaba? Bu saatten sonra her şeyin bir yasa değiştirilerek yapılması mübah hale gelmektedir. Burada özellikle ana muhalefet partisi gayrimeşru dediği hükümetle nasıl bir etik dışı ilişki içerisine girdiğini görebiliyor mu acaba? Biz Halkın Partisi olarak ülkemiz ve bu ülke demokrasisi adına gerçekten çok üzgünüz, bunlar kabul edilebilir şeyler değildir” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu