KıbrısManşet

Özersay: Vergi Dairesi’nden re’sen vergileri gönderilmeye başlandı, bazıları geçen yılın iki katı!

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla hükümetin ekonomi politikasına tepki gösterdi.

Özersay Pandemi nedeniyle sıkıntı yaşayan esnafa Maliye’den gönderilen re’sen vergileri eleştirdi

Ülkenin dört bir yanından esnafın kendilerine şikayetlerde bulunduklarını söyleyen Özersay, geçmişte verilen prim desteğini de durduran hükümete ‘artan vergi talepleri’ nedeniyle eleştirilerde bulundu.

“BELLİ Kİ MALİYE SICAK PARA SIKINTISI YAŞAMAYA BAŞLADI…”

Maliye’nin sıcak para sıkıntısı yaşamaya başladığını ve böyle bir ‘endişeye düştüklerini’ savunan Özersay, böylesi kriz durumlarında vergi mükelleflerine yüklenmenin adil olmadığını belirtti.

“BU YAKLAŞIMIN SONU DAHA FAZLA KAPANAN İŞ YERİ VE FİYAT ARTIŞIDIR”

Böylesi yaklaşımların yeni krizleri de doğuracağına işaret eden HP Genel Başkanı Özersay, “Bu yaklaşımın sonu daha fazla kapanan iş yeri, daha fazla işten çıkarılan çalışan ve daha fazla fiyat artışı, pahalılıktır” dedi.

Ekonomik krizle baş etmenin sadece maliye politikalarıyla mümkün olmadığını ifade eden Özersay, “vergilere yüklenmenin bir nebze iş yapıp vergi vereni de canından bezdireceğini hâlâ daha öğrenmedik mi?” diye sordu.

“Kayıt dışı gelir” konusuna da işaret eden Özersay, “Reel sektörün desteklenmesine dönük politikaları eş zamanlı olarak yürürlüğe koymazsanız, kayıt dışı gelir elde edenleri kayıt altına alacak radikal kararlar almazsanız sadece kayıtlı mükelleflere daha fazla vergi yüklemek ekonomiyi daha da çökertecektir” ifadelerini kullandı.

Özersay’ın paylaşımı şu şekilde:

“Ülkenin dört bir yanından dükkan, cafe ve benzeri küçük işletme sahibi esnaftan şikayetler almaya başladık. Vergi Dairesinden re’sen vergiler gönderilmeye başlanmış, bazıları geçen yılın iki katı!

Salgın nedeniyle iş yerleri uzun süre kapalı kaldı, piyasada ciddi bir daralma var ve hükümet geçmişte verdiğimiz prim desteğini de durdurdu. Bazı sektörlerde %40’a varan iş hacmi azalması ve ciro düşüşü söz konusu. Buna rağmen Maliye’nin artan vergi talepleri!

Belli ki Maliye sıcak para sıkıntısı yaşamaya başlıyor ya da böyle bir endişe baş gösterdi, hemen vergilere yükleniyorlar. Kamudaki cari giderler için kapsamlı bir ekonomik paket hazırlamak yerine sadece mevcut ve kayıt altında olan vergi mükelleflerine yüklenmek ne adı̇ldı̇r, ne de gerçekçı̇! Bu yaklaşımın sonu daha fazla kapanan iş yeri, daha fazla işten çıkarılan çalışan ve daha fazla fiyat artışı, pahalılıktır.

Ekonomik krizlerle baş etmenin sadece maliye politikalarıyla mümkün olmadığını, vergilere yüklenmenin bir nebze iş yapıp vergi vereni de canından bezdireceğini hala daha öğrenmedik mi? Hele de böyle bir salgın döneminde!

Reel sektörün desteklenmesine dönük politikaları eş zamanlı olarak yürürlüğe koymazsanız, kayıt dışı gelir elde edenleri kayıt altına alacak radikal kararlar almazsanız sadece kayıtlı mükelleflere daha fazla vergi yüklemek ekonomiyi daha da çökertecektir. Günü kurtarmaya çalışırken yarınımızı heba etmeye hakkınız yok!”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu