ManşetSpor

Özetle NLP

Spordaki kahramanlar; Onların da hedefi vardı. Bu hedeflere ulaşmada türlü türlü uyarıcı kullanmış olabilirler ama en azından, hiç yoktan yoğun antrenman yapmışlardır illâ ki! NLP çalışan arkadaşların “inanırsan olur” merkezinde kuralları var

NLP; Sinir – Beyin Dili; Duyu Dili; Neuro özetle insanların görme, işitme, hissetme, koklama ve tatma duyuları ve bu duyuların yönetildiği beyin ve sinir sistemi vurgulanır. Linguistic ile yaşam deneyimlerinin dil vasıtası ile kodlanması, dilin deneyim edinme ve değişim süreçlerindeki etkisi vurgulanır. Programming ile ise arzu edilen değişiklikleri gerçekleştirmek üzere, duygu, düşünce ve davranışlarımız üzerinde, bilinçli veya bilinçdışı akıl yardımıyla yapılan yeniden düzenleme biçimi vurgulanmaktadır. İşte, hâl böyle olunca da sportif performansın dorukları için mentorların da kullandığı bir sistem olmuş. NLP, özellikle kendi alanlarında çok başarılı olan insanların stratejileri üzerinde yoğunlaştırılmıştır. Buna NLP’de “Modelleme” (Modelling) denir.

Spordaki kahramanlar; Onların da hedefi vardı. Bu hedeflere ulaşmada türlü türlü uyarıcı kullanmış olabilirler ama en azından, hiç yoktan yoğun antrenman yapmışlardır illâ ki! NLP çalışan arkadaşların “inanırsan olur” merkezinde kuralları var. Şöyle ki; “Herkesin hedefine ulaşmak için yeterli nedenleri ve kaynakları vardır. Onları nasıl kullanacağınsa senin işindir… Birisi için mümkün olan, herkes için mümkündür… Daha önce yapılmamışsa da yine mümkündür… Kalbin nerdeyse, aklın or’dadır… Bir şeyi yapmanın sonsuz yolu vardır. Keşfetmekse sana aittir… Ne olduğundan çok, ne yaptığın daha önemlidir… Sürekli kaybetmek bir seçimdir, kader değil… İnsanın kaderini belirleyen seçimleridir. Sen neyi seçiyorsun?… Ustalık öğrenilir, kalıtımla geçmez… Başarısızlık yoktur. Sadece dersler vardır… Unutma, her zaman yaptığını yaparsan, her zaman aynı sonucu elde edersin… Sen kendini değiştirmeden, başkalarını değiştiremezsin… Ustalığın kestirme yolu yoktur… Yüreğin ile aklın birleşirse mucize olur… Sen en iyiyi aradığında, en iyi de seni arar ve başarı bir yolculuktur” diyor spor psikolojisi çalışan arkadaşlar.

İşte, özetle ‘inanırsan olur’ merkezli NLP söylemleri aynen böyle! Gerisi mi? Gerisi boş lâf.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu