KıbrısManşet

Özgürgün’ün sürpriz hamlesi tüm dengeleri değiştirdi!

Özgürgün’ün istifasıyla birlikte, geçtiğimiz günlerde mental olarak sona eren üçlü koalisyon hükümeti senaryosu, matematiksel olarak da tam anlamıyla ortadan kalktı

GIYNIK ÖZEL

UBP-DP-YDP üçlü koalisyon hükümeti oluşumu için nabız yoklandığı günlerde Hüseyin Özgürgün’ün ismi çok konuşuldu. UBP-HP koalisyon hükümetinin bozulması halinde ülkeye geri döneceği ve üçlü koalisyon hükümetine destek vereceği iddia edilen ve üzerinde çok fazla spekülasyon yapılan Özgürgün’den dün akşam sürpriz bir hamle geldi.

Tüm pazarlık görüşmelerine ve sürpriz Ankara ziyaretine rağmen UBP, DP ve YDP arasında anlaşma sağlanamaması ve üçlü koalisyon hükümeti konusunun rafa kalkması sonrasında UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün, milletvekilliği görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi arifesinde gelen bu istifa farklı yorumlara neden olurken, birçok kişi bu istifayı Ersin Tatar’a karşı bir hamle olarak da değerlendirdi.

ÜÇLÜ, MATEMATİKSEL OLARAK DA ARTIK MÜMKÜN DEĞİL

Özgürgün’ün istifasıyla birlikte, geçtiğimiz günlerde mental olarak sona eren üçlü koalisyon hükümeti senaryosu, matematiksel olarak da tam anlamıyla ortadan kalktı. Özgürgün’ün istifasıyla birlikte UBP için geriye sadece iki seçenek kaldı. Ya UBP-HP hükümetin devamı ya da erken genel seçim.

ARALIK 2020’YE KADAR ZAMAN VAR

Özgürgün’ün istifasının Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu tarafından kabul edilmesi ve mecliste bir koltuğun boş kalması halinde, yasaya göre yılda sadece 1 kez ara seçim yapılabiliyor ve bu şartlar altında en geç 2020 yılı Aralık ayı sonuna kadar ara milletvekilliği seçimi yapılması gerekiyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından Erken Genel Seçim kararı alınması halindeyse ara seçime gerek kalmayacak.

YA ERKEN SEÇİM YA DA ARA SEÇİM

Normal takvime göre 2022 yılında Milletvekilliği Genel Seçimleri yapılacak olması nedeniyle, Ocak 2021 tarihinden sonra “Milletvekilliğine bir yıl kala ara seçim yapılamaz” kuralına göre, ara seçim yapmak mümkün olmayacak. Bu tabloya göre; ya Aralık 2020 sonuna kadar bir ara seçim yapılacak ya da Cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından Erken Genel Seçim kararı alınacak.

SEÇİM VE HALKOYLAMASI YASASININ İLGİLİ MADDELERİ ŞU ŞEKİLDE:

MADDE 13: Cumhuriyet Meclisi, belediye meclisi ile ihtiyar heyeti üyeliklerinde boşalma olması halinde, derhal seçim yapılmaz. Bu gibi boşalmalar için yılda bir defa ara seçimi yapılır.
Ancak, milletvekilliği genel seçimlerine bir yıl kala milletvekili ara seçimi yapılmaz.

MADDE 14:Cumhuriyet Meclisi Seçimlerinin, Anayasanın 88’inci maddesi kuralları çerçevesinde Cumhurbaşkanınca yenilenmesine karar verilmesi halinde, bu Kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi izleyen gün, yenilenmesine karar verilen Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin başlangıç günüdür ve altmışıncı günden önceki ilk Pazar günü oy verilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu