ManşetSağlıkYaşam

Özgüven dediğimiz aslında nedir?

Kişinin kendini tanıması ve yapabileceklerinin farkına varması özgüveni ortaya çıkarır. Hayatımızın her evresinde özgüvene ihtiyaç duyarız. Özgüven, herkes için çok önemlidir. Çünkü hayatınızın daha güzel ve daha mutlu bir şekilde geçmesi için özgüveninizin yerinde olması, size çok büyük bir katkı sağlayacaktır

Hayatımızın seyrini değiştiren ve gerçek anlamda büyük rol oynayan özgüven probleminden sizlere bahsetmek istiyorum bugün.. Öncelikle özgüven nedir? Ona bir bakalım. Özgüven doğuştan gelmeyen ancak kişide doğumdan itibaren gelişmeye başlayan önemli bir içsel özelliktir.

Kişinin kendini tanıması ve yapabileceklerinin farkına varması özgüveni ortaya çıkarır. Hayatımızın her evresinde özgüvene ihtiyaç duyarız. Özgüven, herkes için çok önemlidir. Çünkü hayatınızın daha güzel ve daha mutlu bir şekilde geçmesi için özgüveninizin yerinde olması, size çok büyük bir katkı sağlayacaktır.

Özgüven sahibi olursak hayatımızda önemli ya da önemsiz herhangi bir durumda doğru adımlar atarız. İstediğiniz şeyler için kimsenin sizleri yolunuzdan alıkoymasına ya da şevkinizi kırmasına müsade etmezsiniz. Kısaca özgüvenli olmak, mutlu ve kendinizle barışık bir insan olduğunuz anlamına gelir.. Peki özgüven duygusu eksik olan kişilerde ne gibi problemler ile karşılaşılmaktadır? Sürekli geri planda durma, karar alma aşamasında çevrenin görüşlerini kendi istek ve görüşlerinden önde tutmak, yeni ortamlara girmekten kaçınmak, yapabilecekleri işlerde dahi başarısız olma korkusuna kapılmak ve işi almaktan kaçınmak gibi davranışlar özgüven problemi belirtileri olarak sayılabilir.

Özgüven duygusunun temelleri çocukluk döneminde aile ve çevre tarafından atılır. Bu dönemde yaşanan olası sorunlar ya da travmalar hayatın tamamına etki edecek büyüklükte olabilir. Uzmanlar 2-6 yaş arasındaki dönemde ailelerinden sevgi görmeyen, vakit ayırılıp iyi ilişkiler kurulmayan ve devamlı olarak akranlarıyla kıyaslanan çocukların ileri yaşlarda özgüven sorunları yaşadığına işaret ediyor.

Çocukluk yıllarında ailenizden devamlı olarak “sen yapamazsın, beceremezsin” gibi tepkiler alıp, sürekli olarak eleştirilmek Büyürken ebeveynleriniz tarafından aşırı korumacı tavırlarla karşılaşmak ve hareket alanınızın kısıtlanması Anne ve babanın boşanması ile ortaya çıkan sorunlar Erkek/kız arkadaşınızdan ayrılmak, sevgiliniz tarafından aldatılmak Bir işte veya durumda başarısız olmanız sonucu oluşan başarısızlık korkusu, yaşadığımız hayal kırıklığı, ayrılık, başarısızlık gibi olayları fazla büyütmek ve bu durumlara takılı kalmak kendimizi ağır bir şekilde eleştirmek Bireyler çocukluk dönemlerinde gelen tepkiler ve eleştiriler ile yetişkinlik çağında yaşanılan başarısızlıklar ve olumsuz durumların etkisiyle başarısızlıklarının kendi kaderleri olduklarını düşünmeye başlarlar. Özgüvenimizi artırmak için ne gibi bir yol izleyebiliriz? Öncelikle her şeyin temeli olan kendimizi sevmek ile başlamaktadır.

Her birey farklı ve değerlidir.

Kendi değerimizin  farkına varmak ve kendimizi devamlı olarak eleştirmeye son vermek ve hiç kimsenin mükemmel olmadığını anlamak ve en mükemmel  kişilerin bile hata yaptığını görmek ve bunları görerek hatalarımızdan ders almak önemlidir. İnsanlar hata yaparak ve bu hatalardan dersler çıkararak gelişirler.

Farklı insanlar tanımaya cesaret edin. Sizi aşağıya çeken insanları hayatınızdan uzaklaştırın ve size hak ettiğiniz değeri veren insanları hayatınıza alın. Size değer veren insanlarla birlikte olmak sizin de kendinize olan güveninizi artırmanıza  yardımcı olacaktır. Hiçbir zaman unutmamalıyız ki kimse kimseden  ne daha fazla üstün nede  daha fazla değerlidir. Her birey kendi için değerli ve özeldir..

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu