GenelKıbrısManşet

Öztürk, Cenevre zirvesini değerlendirdi

YDP Genel Sekreteri Enver Öztürk, “Biz bu masadan kazançlı kalkan tarafız. 6 maddelik öneri ile artık bu adaletsizliklere bir son vermeyi hedefledik. Masa çökmedi sadece ortak zemin bulunamadı” dedi.

YDP Genel Sekreteri Enver Öztürk Gıynık Web TV’de önemli açıklamalarda bulundu Cenevre zirvesi sonucunu değerlendirerek, “Biz bu masadan kazançlı kalkan tarafız. 6 maddelik öneri ile artık bu adaletsizliklere bir son vermeyi hedefledik. Masa çökmedi sadece ortak zemin bulunamadı” dedi.

Öztürk, “Masa çökmedi sadece ortak zemin bulunamadı. Biz bu masadan kazançlı kalkan tarafız. Diğer parti temsilcilerimiz farklı yorumlayabilir, gelişmeleri olumsuz değerlendirebilir ama bence biz masadan kazançlı kalktık” ifadelerini kullandı.

İşi yokuşa süren ve uzlaşmaz olan taraf Rum tarafı olmasına rağmen hep cezalandırılan tarafın Kıbrıs Türk halkı olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Annan Planı’ndan sonra da durum böyle oldu. Crans Montana Zirvesi yine Rumların uzlaşmazlığı nedeniyle çöktü. Türkiye’nin garantileri tartışmaya hazırız demesine rağmen Crans Montana’da masa çöktü. Buraya görüşmelerden bir uzlaşı çıkmayacağı bilinciyle gelindi” şeklinde konuştu.

Rum tarafının görüşmelere Devlet Başkanı olarak geldiğini vurgulayan Enver Öztürk, “Masaya toplum lideri olarak oturuyor ama masadan yine Devlet Başkanı olarak kalkıyor. Bizim temsilcimiz ise toplum lideri olarak oturduğu masadan yine toplum lideri olarak kalkıyor” mesajı verdi.

“6 MADDELİK ÖNERİ İLE ARTIK BU ADALETSİZLİKLERE BİR SON VERMEYİ HEDEFLEDİK”

YDP Genel Sekreteri Enver Öztürk konuşmasına şöyle devam etti;

“6 maddelik öneri ile artık bu adaletsizliklere bir son vermeyi hedefledik. Egemen eşitliğimizi talep ettik. BM Genel Sekreteri’nden egemen eşitliğimizin sağlanmasını talep ettik. Egemen eşitliğimizin güvence altına alınması gerekiyor. Kaderimize razı şekilde 53 yıl daha bekleyecek değiliz. İlk kez masaya oturmadan kazançlı çıkacağımızı söylemiştim. Tüm dünyaya egemen eşit halkız, ya bunu kabul edersiniz ya da bir da federasyon görüşmeyiz mesajı güçlü şekilde verilmiştir. Farklı yorumları saygıyla karşılarım ama gerçek budur. Artık Kıbrıs’ta yeni şeyler söylenmeye başlamıştır ve söylenmeye devam edecektir”

YDP Genel Sekreteri Öztürk, “Biz burada bir çözüm modeli konuşmadık. Biz müzakereler başlatılmadan önce egemen eşitliğimizin güvence altına alınmasını istedik. Masaya oturmak için önce tarafların eşit statüde olması gerekiyor” dedi.

İki eşit statüye gelmeden masaya oturmayacaklarının altını çizen Öztürk, “Artık egemen eşitliğimiz kabul edilirse biz masaya oturacağız. Ben bu yönden başarılı ve kazançlı olduğumuzu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Rum Lider Anastasiadis’in bu kadar sert ve katı bir tutum beklemediğini ifade eden Öztürk, “ Anastasiadis ‘Ben devletim ve devletin sahibiyim, siz Türkler benim devletimde vatandaşsınız, siz isyan edip devletinizi terk ettiniz. Ben sizi affedip yeniden devletime kabul edeceğim, size bazı haklar vereceğim ama sizin eşit ya da egemen olduğunuzu asla kabul edemem’ düşüncesiyle masaya oturuyor. Kıbrıs Rum tarafı bizi azınlık olarak kabul ettiği sürece başla görüşme yapmanın bir manası da yok” vurgusu yaptı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu