EkonomiGenelKıbrısManşet

Paketten vatandaşa bir şey çıkmadı!

Hükümetin açıkladığı “Ekonomik Paket” daha çok iş dünyasına yönelik kredi programlarını içeriyor

Hükümetin açıkladığı “Ekonomik Paket” daha çok iş dünyasına yönelik kredi programlarını içeriyor

Pakette kısa vadede vatandaşların ekonomik açıdan rahatlamasını sağlayacak tedbirlere rastlanmadı

GEÇİM SIKINTISINI HAFİFLETMEYECEK

Başbakan Ünal Üstel’in dün UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti adına Cumhuriyet Meclisi’nde açıkladığı “Ekonomik Paketin” içeriğinden “vatandaşa pek bir şey çıkmadı.” Ekonomik olumsuzluklarla boğuşan vatandaşlar “geçim sıkıntısını” hafifletecek önlemler beklerken, paketin daha çok iş dünyasına yönelik çeşitli kredi programlarını içerdiği görüldü. Halkın kısmen de olsa rahatlaması için ekonomik paket hazırladıklarını belirten Üstel, “Büyük bir rahatlama getirmese bile inanırım ki insanımız derin bir nefes almış olacak” dedi. Ancak, günlerdir, umutla beklenen “paketin içi” vatandaş açısından neredeyse “boş çıktı”.

GIDA FİYATLARIYLA İLGİLİ ÇALIŞMA

Başbakan Üstel’in halka biraz olsun umut veren cümlelerinden biri sorulan sorulardan geldi. Gıda fiyatları ve alım gücü konusundaki bir soru üzerine ise Üstel, temel ihtiyaç maddeleri, ekmek, yumurta, süt, tavuk ve kırmızı et üzerinde bir çalışmaları olduğunu, önümüzdeki günlerde bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi. Paketi yeterli bulmadığını dile getiren Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ise “hayat pahalılığı bu şekilde devam ettiği sürece insanlar hızla fakirleşecektir, alım gücünü artıracak bir ekonomik paket düşünülmeliydi” diye konuştu.

SOSYAL YARDIM VE ENGELLİ MAAŞI ALANLAR

Pakette iş dünyası dışında vatandaşlara yönelik en önemli düzenleme sosyal yardım, cemile ve engelli maaşı alanları kapsıyor. Paketin 5, 6 ve 7’nci maddelerindeki düzenlemelere göre; sosyal yardım maaşı alanlara “2 bin” TL, engelli maaşı alanlara “bin” TL “bayramlık” verilecek. Sosyal yardım ve cemile maaşı alanlara yılda bir kez yapılan hayat pahalılığı artışı, (Temmuz’dan itibaren) 6 ayda bir yapılacak. Ayrıca, engelli maaşı ve sosyal yardım maaşı alanlar 2022 sonuna kadar elektrik tarifelerine yapılacak zamlardan etkilenmeyecek.

TİCARET ODASI DA YETERSİZ BULDU

Ticaret Odası da ekonomik paketi yetersiz bulduklarını açıkladı. Paketin küçük krediler açısından “can suyu” olacağı kaydedilen açıklamada, yatırım kredileri ile büyük ölçekli işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştıracak önlemlere yer verilmediği için ekonomik büyümenin engelleneceği belirtildi. Açıklamada, “Korkunç fiyat artışları ile mücadele etmekte olan Kıbrıs Türk ekonomisinin canlandırılması ve salgın öncesindeki durumuna dönmesi bakımından yetersiz kalacağı da aşikârdır. Ekonominin çarklarının dönebilmesi için, ‘mini’ değil, yapısal dönüşümler de içeren kapsayıcı bir pakete ve bütünlüklü uygulamalara ihtiyaç vardır” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu