DünyaEkonomiManşet

Pandemi kısıtlamalarının gevşetilmesi ile tüm dünya turizminde hızlı bir canlanma görüldü

Aşırı sayıda ziyaretçinin olduğu destinasyonlarda gelen turist sayısına sınırlandırmalara getirmek çevreyi ve yerel halkı koruma adına pozitif bir adım olabilir.

Pandemi sonrası birçok ülke zengin turiste yöneldi. “Hazır erişte yiyerek günde 10 dolar harcayan turist” istemiyorlar

 

PARA HARCAMAYAN

TURİST DÖNEMİ BİTİYOR

 

TURİZM SADECE SÜPER ZENGİNLER İÇİN Mİ? Pandemi kısıtlamalarının gevşetilmesi ile tüm dünya turizminde hızlı bir canlanma görüldü. Fakat bazı ülkeler, gelen turistler konusunda daha seçici davranmaya başladı. Aşırı sayıda ziyaretçinin olduğu destinasyonlarda gelen turist sayısına sınırlandırmalara getirmek çevreyi ve yerel halkı koruma adına pozitif bir adım olabilir. Ancak, bu tür uygulamalar beraberinde “turizm sadece süper zenginler için mi?” sorusunu beraberinde getiriyor.

 

UCUZ UÇAK BİLETİ DEVRİ KAPANDI… Dünyanın en büyük ekonomik havayolu şirketi Ryanair’in yöneticisi Michael O’Leary enerji fiyatlarının yükselmesiyle ucuz uçak bileti devrinin artık geride kaldığını söylemesinin ardından, Yeni Zelanda turizm bakanı, “hazır erişte yiyerek günde 10 dolar harcayan gezginler yerine daha kaliteli turist istediklerini” açıkladı. Bu açıklamalar, “parası olan” turistlere işaret ederken, bazı ülkeler de “kolay para harcayan dijital göçebelerin” peşinde.

Covid-19 sonrası canlanma döneminde daha zengin turistlere hitap etmek isteyen 6 ülke şöyle sıralandı:

 

1) Cayman Adaları’nda zenginlere uzaktan çalışma seçeneği: Karayipler’deki ada uzun süredir lüks tatil için önemli adreslerden biri. Britanya’ya bağlı ada 2020’de başlattığı programla yıllık geliri 100 bin doların üzerinde olanlara iki yıllık oturum vizesi veriyor. Hedef, yüksek gelirli dijital göçebeleri çekmek.

 

2) Fiji ziyaretçilerin harcamalarını artırma peşinde: Fiji pandemide kendisini milyarderler için bir sığınma yeri olarak konumlandırdı. Yat sahiplerine özel imkânlar tanınırken, özel jeti olanlara ülkedeki adaları kiraladı. Fiji, ekonomisinin %38’ini oluşturan turizm gelirlerini artırtmak amacıyla lüks turizme yönelme peşinde.

 

3) Endonezya Bali’deki gezginlere kısıtlamalar planlıyor: Endonezya Eylül 2021 itibarıyla zengin turistleri hedefleyen ülkeler arasında girdi. Endonezya, sırt çantalı gezginlerin Bali adasına girişine izin vermeyeceklerini bildirdi, sonrasında ise sağlık ve göç kurallarını ihlal edenlerin kastedildiği savunuldu.

 

4) Montserrat yüksek gelirli dijital göçebeleri davet ediyor: Karayipler’deki dağlık Montserrat adası Şubat 2021’de yıllık geliri 70 bin doların üzerinde olanlara 1 yıllık oturum izni vermeye başladı. Vizeye başvuru ücreti ise 500 dolar.

 

5) Yeni Zelanda günde 10 dolar harcayanı istemiyor: Yeni Zelanda yüksek gelirli turist peşinde. Turizm Bakanı Stuart Nash bir turizm konferansında ülkede daha uzun süre kalıp daha fazla para harcayarak turistlere hitap etmek istediklerini belirtti.

 

6) Tayland sırt çantalı gezgin imajından bıktı: Düşük bütçeli sırt çantalı gezginlerin gözde destinasyonlarından olan Tayland bu imajdan kurtulma peşinde. Oteller ve turizm şirketlerinden turist çekmek için büyük indirimler yapmamaları istenirken, yıllık geliri 80 bin doları aşan dijital göçebelere 10 yıllık vize veriliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu