KıbrısManşetToplum

Para cezaları, ‘para yok diye’ dağıtılmadı!

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan radar (sürat) cezaları konusunda çok garip savunma:

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan radar (sürat) cezaları konusunda çok garip savunma:

 BAKANLIK: İHALEYE ÇIKILACAK
Cumhuriyet Meclisi’nde geçen hafta Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü sırada sabit radar (sürat) cezalarının 2023 yılında hiç tahsil edilmediği ve devletin kaybının 180 milyon TL’yi bulduğu iddialarına oldukça garip bir cevap geldi. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı CTP Milletvekili Sami Özuslu tarafından sorulan sorulara, dün cevap verdi. Kamuoyunda konuşulan birçok soruyu cevapsız bırakan açıklamada, “para cezalarının para olmadığı için dağıtılmadığı” savunuldu. Açıklamada, 2024 bütçesinin yürürlüğe girmesiyle hız tespit kamera cezalarının dağıtımı için ihaleye çıkılacağı da belirtildi.

180 MİLYON TL İDDİASI
Bakanlığın bütçesinin görüşülmesi sırasında, Bakanı Erhan Arıklı’ya radarla ilgili sorular yönelten Özuslu, KKTC’de 130 sabit radar bulunduğunu ve bu radarlara ilişkin sözleşmelerin bitmeden, ihalesiz olarak devir edilmesinin hukuken sorun yaratacağını kaydetti. “2023’te sabit radarlardan kaç Türk Lirası tahsil edilmiştir” diye soran Özuslu, “Sıfır Türk Lirası çünkü cezaların adreslere ulaştırılması için ihaleye çıkılmadı ve cezalar dağıtılmadığı için şu anda 150-180 milyon TL alacağı vardır devletin buhar olan” şeklinde konuştu. Dün basında yer alan haberlerde ise radarların sahibi olan Hollandalı firmanın devre dışı bırakılarak, radarların kontrolünün Türkiye ordu kuruluşu Aselsan’a devredileceği iddia edildi.

 BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI
 Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, hız tespit kameraları ile ilgili basın ve Meclis kürsüsünden ortaya atılan iddialar üzerine açıklama yaptı. Açıklama şöyle: Hız tespit kameralarına ait cezalar, her yıl yapılan ihale sonucu belirlenen kurye aracılığı ile dağıtılmaktadır. Hız tespit kameralarına ait cezaların dağıtımı ile ilgili ihale, kaynak yetersizliği nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılamamıştır. Bu yıl gerekli kaynak bulunmuş, olup 2024 bütçesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte cezalarının dağıtımı için ihaleye çıkılacaktır. Yeni cihaz alımıyla ilgili ne bir ihale kararı ne bir Bakanlar Kurulu kararı ne de Bakanlığımızda yürürlükte olan herhangi bir sözleşme bulunmamaktadır.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu