EkonomiKıbrısManşet

Para düzeni!

Parası olana hızlı hizmet, parası olana sonuna kadar ayrıcalık! Olmayana…

Parası olana hızlı hizmet, parası olana sonuna kadar ayrıcalık! Olmayana…

 PARASI OLANA AYRICALIK
“Parası olan kuyrukta beklemesin, parası olan hızlı hizmet alsın, parası olan mutlu, mesut, sağlıklı ve karnı tok yaşasın, gezsin tozsun, parası olmayan sürünsün!” Bu yazılanlar KKTC’de artık iyice her gün yaşanan örneklerle toplumsal bir gerçeğe dönüştü. Gelir düzeyi ortalamasına göre dünyanın en pahalı “ülkelerinden” biri haline gelen KKTC’de özel sektörün varlıklılara sağladığı ayrıcalıklara artık devlet de katıldı. Yenilenmiş Bakanlar Kurulu’nun “parası olana ayrıcalık sağlayan” bir kararı geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakanlar Kurulu’nun, ‘Motorlu Araç Sürüş Sınavına Erken Girebilmek İçin Yasa Gücünde Kararname’si tepki yarattı.

BASTIR PARAYI, KAP EHLİYETİ
Bakanlar Kurulu’nun şimdilik üç aylık bir sürede geçerli olacak yeni kararnamesi, 31 Kasım 2023 tarihine kadar verilen sınav tarihinden daha erken tarihte sürüş sınavına girecek olanları kapsıyor. Kararnameye göre, ehliyet sınavı için verilen tarihten daha erken sınava girmek isteyenler, “Motorlu Araç Sürüş Sınavı ücretinin 3 (üç) katını ödemesi halinde başvuru tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde sınava girebilecek”. İlgili bakanlık bir yandan aşırı talep ve yetersiz personel nedeniyle birikmeler olduğunu iddia ederken öte yandan parayı bastıranın hemen sınava girecek olması, “Sayısı yetersiz olan sınav müfettişleri sınav sırası gelenleri bir kenara bırakıp, zenginleri mi sınava alacak?” sorusunu beraberinde getirdi.

ERCAN’DA DA AYNI
Bu arada, yine geçtiğimiz hafta sosyal medyaya düşen paylaşımlara göre, artık Ercan Havalimanı’nda da “pasaport kuyruğunda beklemek istemeyen” kişiler, “parayı bastırıp kestirmeden çıkabiliyor”. Söz konusu miktar 400 TL’nin üzerinde. Havalimanında son dönemde iyice uzayan bekleme kuyruklarının ardından gelen bu uygulama, oluşturulan kuyrukların gizli bir amacının olup-olmadığını da sorgulatıyor.

“SIRAYLA DEĞİL PARAYLA”
Ülkede yaşayan orta ve dar gelirli vatandaşlar yeni uygulamalara tepki gösterirken, “Parayla değil sırayla” söyleminin KKTC sınırları içinde artık “Sırayla değil parayla” söylemine dönüştüğüne dikkati çekiyor. Pasaport gibi “acil” belgeler için hızlı hizmet verilmesinin anlaşılır olduğunu söyleyen vatandaşlar, ülkenin alışık olmadığı yeni iki uygulamanın da “aynı bakanlık uhdesinde” bulunmasının rastlantı gibi durmadığı fikrinde de birleşiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu