DünyaEkonomiGenelManşet

Para mutluluğu satın alıyor mu?

Uzmanlar paranın mutluluk sağlayıp-sağlamadığı konusunda yeni araştırmalar yapıyor

Uzmanlar paranın mutluluk sağlayıp-sağlamadığı konusunda yeni araştırmalar yapıyor

GELİR SEVİYESİ FARK ETMİYOR

Bilim inanlarının yaptığı araştırmalar, hangi gelir seviyesinde olunursa olunsun mutluluğun para ile arttığına yönelik sonuçlara ulaşmış durumda. Paranın mutluluğa katkı sağladığını gösteren akademik çalışmalar son dönemde arttı. Bu alanda en çok ses getiren araştırmalardan biri, Pennsylvania Üniversitesi’nde çalışan Dr. Matthew Killingsworth’ün 2021’de yayımladığı makale oldu. 7 yıl boyunca asgari ücretten yıllık 500 bin dolara kadar maaş alan yüz binlerce kişinin mutluluk seviyelerini inceleyen Killingsworth, kazanılan paranın artması durumunda mutluluğun da arttığını tespit etti. Killingsworth mutluluk ile para arasındaki ilişkiyi şöyle açıklıyor: Para gerçekten de mutluluğu satın alabiliyor, ancak gerçek mutluluğun sırrı para değil.

PARA İLE STRES AZALIYOR

Harvard Business School’dan araştırmacı Jon Jachimowicz ise para ve mutluluk arasındaki ilişkiye farklı bir açıdan bakılması gerektiğini düşünüyor. Jachimowicz’e göre paranın sağladığı en büyük konfor, günlük hayatın streslerinden insanı uzak tutabilmesi. Bu yağmurlu bir havada taksiye binebilme lüksü gibi daha küçük bir rahatlık da beklenmedik bir hastalığın masraflarıyla daha kolay mücadele edilebilmesi de olabilir. “Zengin insanların sorunları yok değil, ancak paralarının olması bu sorunları daha kolay çözümlemelerini sağlıyor” diyen Jachimowicz, kurumların ve devletin yoksul insanların da bu kolaylığa erişmesi için adım atması gerektiğini savunuyor.

TÜRKİYE’DE FAKİRLER MUTSUZ

Türkiye’de ise bu sorunun yanıtını arayan araştırmacılardan biri Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zeynep Burcu Uğur. Uğur, TÜİK’in yaşam memnuniyeti araştırmasının 2003 ve 2017 yılları arasındaki verilerini kullanılarak yaptığı çalışmada, hanehalkının geliriyle mutluluk arasında önemli bir ilişki olduğunu gördü. Buna göre Türkiye’de yüksek gelir grubunun %56’sı kendisini mutlu olarak tanımlıyor. Bu oran orta gelir grubunda %51 iken düşük gelir grubunda ise %49. Kendisini mutsuz olarak tanımlayanlar ise %12 ile düşük gelir grubunda daha fazla. Orta gelir grubundakilerin ise %7’si kendisini mutsuz olarak tanımlıyor, yüksek gelir grubunda ise bu oran sadece %4.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu