DünyaGenelManşet

Paralı asker grubu Wagner’in lideri ihanetle suçladı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde birinci yıl dolmak üzereyken Rus birlikleri arasındaki çatırdama gün yüzüne çıktı. Rusya'nın paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeny Prigozhin, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Vasilyeviç Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yı vatana ihanetle suçladı. Prigozhin, birliklerine yardım gönderilmesinin engellendiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz yıl 24 Şubat’ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna’nın işgali neredeyse bir senedir şiddetli çatışmalarla devam ederken Rus birlikleri arasındaki anlaşmazlık ortaya çıktı. Rusya’nın Wagner paralı asker grubunun lideri Yevgeny Prigozhin, Moskova’nın üst düzey yetkililerinin gruba mühimmat sağlamayı reddetiğini belirtti hatta onları yok etmeye çalıştığını da iddia etti. Bunlarla da kalmayan Prigozhin, Rus yetkililer ile özel ordu arasındaki gerilimi daha tırmandırdı ve Rusya’nın Genelkurmay Başkanı’nını ve Savunma Bakanı’nı “ihanet”le suçladı.

Kremlin ordular arasında herhangi bir anlaşmazlık olduğunu reddetse de Prigozhin, “Moskova’nın Genelkurmay Başkanı Valeri Vasilyeviç Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu sağa sola Wagner’e sadece mühimmat verilmemesi için değil, aynı zamanda hava taşımacılığı konusunda da yardım edilmemesi için emirler veriyor.” dedi.

Wagner’i yok etmeye yönelik bir girişim ve Wagner’e karşı bir muhalefet olduğunu söyleyen Prigozhin, ayrıca Rusya Askeri Yüksek Komutanlığı’nı Wagner savaşçılarına siper kazmaları için kürek verilmesini yasaklamakla suçladı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞINDAN YALANLAMA

Wagner’in liderinin açıklamalarının ardından Rusya Savunma Bakanlığı bir yalanlama yayımlayarak, cephedeki gönüllülere mühimmat sevkiyatının sınırlandırılmadığını belirtti. Açıklamada, “Saldırı birlikleri için tüm mühimmat talepleri mümkün olan en kısa sürede karşılanmaktadır” denildi ve ilerleyen günlerde Ukrayna’daki birliklere yeni teslimatlar yapılacağı belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı’nının Prigozhin’in yorumlarına yönelik,  “Rus savaş gruplarının birimleri arasındaki yakın etkileşim ve destek mekanizması içinde bir bölünme yaratma girişimleri ters etki yaratır ve yalnızca düşmanın yararına çalışır.” denildi.

WAGNER’İN YETKİLERİ ELİNDEN ALINDI

Öte yandan Prigozhin, Rusya-Ukrayna savaşı başlamasından bu yana  Bakhmut savaşına öncülük etti ancak Moskova ile ilişkileri kademeli bir şekilde kötüleşmeye başladı. Bu yıl Prigozhin’in çatışmalarda esir alma hakkı elinden alındı ve Kremlin’in Prigozhin’in etkisini azaltmak için harekete geçtiğine dair bazı işaretler ortaya çıktı.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın Prigozhin’in ilk suçlamalarını reddetmesinin ardından Wagner lideri bir sesli mesaj yayınlayarak bunun “Wagner’e tükürmekten başka bir şey olmadığını” söyledi ve adamlarının erzak sıkıntısı çektiğini yineledi.

PUTİN’DEN BİRLİKLERE MESAJ

Ayrıca Rus lider Putin, dün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Wagner ile Rus ordusu arasındaki çatışmalara değinerek, “Birlikler arası çelişkilerden, formalitelerden, kinlerden, yanlış anlamalardan ve diğer saçmalıklardan kurtulmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Prigozhin geçmişte Rusya’nın Ukrayna’daki düzenli ordusunu eleştirmiş ve yakın zamanda Moskova’nın “korkunç bürokrasisini” askeri kazanımları yavaşlatmakla suçlamıştı. Prigozhin, Ayrıca Rus ordusunun zaferi Wagner’den “çalmaya” çalışmak ile itham etmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu