EkonomiGenelManşetTürkiye

Paralı Türkler, yurt dışında konut peşinde

Resmi verilere göre 2023’te Türkiye dışından gayrimenkul alımı %173 oranında arttı

Resmi verilere göre 2023’te Türkiye dışından gayrimenkul alımı %173 oranında arttı

Türk yatırımcıların yurt dışında konut alımı hızlandı. Ekonomist Türklerin radarındaki 6 ülkeyi yazdı

EMLAKTA YENİ TREND

Türkiye’de de yurt dışında emlak yatırımları trende dönüşmüş durumda. TC Merkez Bankası’nın 2023 Ödemeler Dengesi İstatistiklerine göre, Türk vatandaşlarının yurtdışındaki gayrimenkul yatırımları büyük bir artış gösterdi. 2022’de 701 milyon dolar olan yatırım miktarı, 2023’te 2 milyar 86 milyon dolara yükselerek %173 oranında arttı. Türkiye’de ise konut satışları 2023 yılında son 10 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 1 milyon 225 bin adetle sınırlı kaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise önceki yıla göre %48.1 oranında azalırken, Türk vatandaşlarının yurtdışından satın aldığı konut sayısı ciddi seviyeye ulaştı. Yatırımcılar, daha iyi getiri sağlayacağını düşündükleri ülkelerden ev alarak bu trendi destekliyor. Geliri daha az yetersiz olanlar ise KKTC’den konut almanın peşinde.

TÜRKLERİN RADARINDAKİ 6 ÜLKE

Türkiye’den yatırım çeken ülkeler arasında İngiltere, Portekiz, Yunanistan, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Arap Emirlikleri öne çıkıyor. Konuya ilişkin ekonomist.com.tr’ye açıklama yapan Mars International CEO’su Hakan Bucak’a göre bu ülkelerin Türk vatandaşları tarafından tercih edilmelerinin en önemli nedeni kira getirisi. Bucak, şöyle devam ediyor: “İkinci sırada döviz odaklı yatırım niyeti geliyor.  Yatırımlarını çeşitlendirmek isteyenlerin talebi de önemli düzeyde. Stabil ekonomilere yatırım yapmak isteği, yurtdışında yaşam ve iş imkanları önde gelen nedenler arasında. Bu ülkelerin sunduğu yüksek eğitim olanakları ve diğer sosyo-ekonomik avantajları da ekleyebiliriz.”

GOLDEN VİSALAR

Avrupa ülkeleri arasında Portekiz, Yunanistan, İspanya ve Malta genellikle 5-10 yıl süreli “Golden Visa” programı ile oturum izni veriyor. Oturum izni süresinin sonunda vatandaşlık başvurusu hakkı da oluşabiliyor. Golden Visa yarışına 2019’da Dubai de katıldı. ABD, 800 bin dolar yatırımla EB 5 vizesi ile Green Card vermeye başladı. Suudi Arabistan’ın da mülk yatırımı ile süresiz yaşam programını başlatması, Macaristan’ın yine bu sene içinde en az 250 bin euro karşılığı yatırım ile Golden Visa programı başlatacak olması sektörü daha da hareketlendirmiş olacak. Öte yandan Türkiye dışında, Antigua, Dominica, Grenada, St. Kiss and Nevis, St. Lucia, Avusturya, Malta, Vanuatu da pasaport veren ülkeler arasında yer alıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu