Grand Pasha Nicosia
Ezic
Serena Butik
Omag Intense
Shopoint
EMU Kurum İndirimi
Visit NCY
SOS Çocukköyü
Piabella
Vestel KKTC
Grand Sapphire Resort
SEMKA
Merit Hotels
Card Plus
Altınbaş Üniversitesi
EkonomiGenelManşet

Paramızı Döviz hesabına yatırdık

Türk Lirası değer kaybettikçe vatandaş parasını döviz hesaplarına yatırmaya devam ediyor  

California Restaurant
Airtech Kıbrıs
Zenith Özyalçın
GAÜ

Bankalardaki mevduatın %19.48’i TL, %80.52’si döviz hesaplarında tutuluyor. Kasım 2022 itibarıyla bankalarındaki mevduat tarihte ilk kez 100 milyar TL sınırını aştı

ÖZEL HABER

İSTİKRARSIZ TL EN BÜYÜK NEDEN…

2022 yılı “dolarizasyonun” KKTC’ye iyice hâkim olduğu yıl olarak da hatırlanacak. Dolarizasyon, bir ülkedeki yaşayanların değişim aracı, hesap birimi ve değer biriktirme aracı olarak kendi ulusal paraları yerine, yabancı para kullanmaları olarak tanımlanıyor. Türk Lirası’nın çeşitli nedenlerle istikrarsız bir para birimine dönüşmesi, ülkede tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarının döviz üzerinden belirlenmesini beraberinde getirdi. Artık sadece “maaş ve ücret” öderken hatırlanan TL, mevduattaki payını süratle kaybediyor. Eylül 2016’da döviz hesapları, TL hesaplarını geçerken, TC Merkez Bankası’nın faiz operasyonları sonrasında TL/döviz makası çok sert açıldı.

PARANIN %80’DEN FAZLASI DÖVİZDE…

KKTC Merkez Bankası verilerine göre, Kasım 2022 itibarıyla bankalardaki mevduat hesaplarındaki toplam paranın %80.52’si döviz cinsi hesaplarda, %19.48’i ise Türk Lirası cinsi hesaplarda tutuluyor. Geçtiğimiz yılın 11’nci ayı sonundaki veriler; mevduatın 80 milyar 706 milyon TL’lik kısmının “Yabancı Para” (döviz) cinsinden, 19 milyar 525 milyon TL’lik kısmının ise “Türk Parası” cinsinden hesaplara yatırıldığını gösteriyor.

100 MİLYAR TL BARAJI GEÇİLDİ…

Ülkedeki bankaların en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat, Kasım 2022 itibarıyla; aylık bazda ise %5.43 oranında; 2021 sonuna göre %51.46 oranında artışla 100 milyar 232 milyon 865 bin TL’ye çıktı. Mevduat ülke tarihinde ilk kez 100 milyar TL barajını aşarken, geçen yılın Kasım ayında 64 milyar 591 milyon TL olarak kayıtlara geçmişti. Bu arada, mevduatta vade gruplarına göre ilk sırayı, “Bir ay vadeli mevduat” alıyor. Vade gruplarında %44.5’lik paya sahip bir ay vadeli mevduat, Kasım itibarıyla 44,5 milyar TL düzeyinde saptandı.

KSTÜ
Northernland
Meriç Süt
Evsulink
Maraton İskele

Diğer Haberler

Kıbrıs Online
Başa dön tuşu