KıbrısManşet

Paranın güçlü olması da dert: Avrupa Merkez Bankası’nın güçlü Euro endişesi

Euro bölgesinde enflasyonun hâlâ ECB'nin hedef seviyesinden çok uzakta olması, güçlü seyreden Euro’ya dair endişeler olduğunu gösteriyor

Euro bölgesinde enflasyonun hâlâ ECB’nin hedef seviyesinden çok uzakta olması, güçlü seyreden Euro’ya dair endişeler olduğunu gösteriyor

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 21 Ocak’taki para politikası toplantısının tutanakları Euro bölgesinde enflasyonun hâlâ ECB’nin hedef seviyesine çok uzak olduğunu ve güçlü seyreden Euro’ya dair endişeler olduğunu gösterdi.

ECB geçen ay para politikasında değişikliğe gitmedi ancak koronavirüs vakalarında son zamanlarda yaşanan artışın Euro bölgesinin toparlanmasına risk teşkil ettiğini ve toparlanmanın gecikmesine neden olabileceğini belirtti.

ECB’nin son toplantısından bu yana gelen veriler, ekonominin 2021’e beklenenden daha zayıf bir başlangıç yaptığına işaret etti. Aşılamanın yavaş ilerlemesi ve ülkelerin tecrit önlemlerini sıkılaştırması sonucu hizmet sektörünün büyük kısmı iş yapamadı.

ECB tutanaklarında, “Euro Bölgesi mali durumuna ve enflasyon görünümüne olumsuz etkileri olabilecek kurda yaşanan gelişmelere dair endişeler dile getirildi… Para politikasından yoğun destek sağlanması hayati önem taşımaktadır.” denildi.

ECB yetkilileri tahvil getirilerindeki artış konusunda ise endişe beyan etmedi ve enflasyon için düzeltildiğinde tahvil getirilerinin tarihi dip seviyelere yakın seyri sürdürdüğüne dikkat çekti.

Tutanaklarda, “Nominal tahvil getirilerinde yaşanan her artışın finansal koşullarda dayanağı olmayan bir daralma olarak yorumlanmaması ve para politikası kanalıyla bir tepki verilmemesi gerektiği görüşü korundu.” denildi.

Canlandırma önlemlerini Aralık ayına kadar uzattığı ve borçlanma maliyetlerini düşük tutmasını sağlayacak kaynağa sahip olduğu için ECB yakın zamanda para politikasını daha da gevşetecek adımlar atmaya ihtiyaç duymuyor.

 

ECB, 2020’DE 1,64 MİLYAR EURO KÂR SAĞLADI

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası’nın 2020 yılındaki kârı, düşük faiz gelirlerinin etkisiyle, bir önceki yıla göre 722 milyon Euro azalarak yaklaşık 1 milyar 643 milyon Euro’ya geriledi.

ECB’den yapılan açıklamaya göre, bankanın bilançosunun toplam büyüklüğü geçen yıl bir önceki yıla göre 112 milyar Euro artarak 569 milyar Euro’ya yükseldi. Bankanın kârı da söz konusu dönemde 722 milyon Euro azalarak 1 milyar 643 milyon Euro’ya geriledi.

Bankanın, 2020 yılında faizden kazandığı gelir 2019’deki 2 milyar 686 milyon Euro’dan 2 milyar 17 milyona düşerken, personel için harcadığı miktar ise 566 milyon Euro’dan 646 milyon Euro’ya yükseldi.

İhtiyaç akçesi hariç bankanın karı Euro Bölgesi içinde yer alan merkez bankaları arasında paylaştırılacak.

 

 

Avrupa Merkez Bankası, ECB, nominal tahvil, Euro, enflasyon, ekonomi, para politikası, koronavirüs,

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu