EkonomiGenelKıbrısManşet

Parayı kap üstüne yat!

Kalkınma Bankası Genel Müdürü İnanç Babaliki, bankanın verdiği kredilerin %48’inin geri dönmediğini açıkladı

Kalkınma Bankası Genel Müdürü İnanç Babaliki, bankanın verdiği kredilerin %48’inin geri dönmediğini açıkladı

Eylül 2021 verilerine göre, bankanın dağıttığı kredi 1,4 milyar TL, geri dönmeyen kredi ise 748 milyon TL civarındaydı

ÖDENMEMİŞ KREDİLERLE İLGİLİ 700 DOSYA… Kalkınma Bankası Genel Müdürü İnanç Babaliki, bankanın verdiği kredilerin %48’inin geri dönmediğini ve donuk pozisyonda olduğunu söyledi. Babaliki, BRT’de katıldığı EkoFinans programında geri dönmeyen kredilere ilişkin açıklamalarda bulundu. İcrada bekleyen çok fazla dosya olduğuna işaret eden İnanç Babaliki, bankanın kurulduğu günden bu yana sadece 4 icra işlemi yapılabildiğini vurgularken, “Yasal ve idari takipte 162 kişi var. Dosya olarak baktığımızda 700’e yakın dosyamız var” dedi. Geri ödenmeyen kredilerin, Kalkınma Bankası’nın yeni ve daha fazla miktarda kredi vermesini sınırlandırdığını söyleyen Babaliki, “Bu yıl verebileceğim 270 milyon TL krediyi ben neden 500 milyon TL’ye çıkartmayım. Kredilerin geri ödenmemesi bizi bu noktada sınırlandırıyor” şeklinde konuştu.

HALKIN PARASI GERİ ALINAMIYOR… Kalkınma Bankası’nın verdiği kredilerin KKTC halkının bankalardaki mevduatlarının %2’sinden tedarik edildiğini hatırlatan Genel Müdür Babaliki, “Tam da bu nedenle birikim sahiplerine bu paraların geri ödenmesi için çalışmak zorundayız” dedi. Kronikleşen, ödenmeyen ve üstünden zaman geçen kredilerle ilgili yasal süreçlerin ilerletildiğini belirten Babaliki, icradaki dosyaların sonuçlandırılması için harekete geçtiklerini vurguladı. Babalikli, “Bankanın kurulduğu günlerde turizm, sanayi, hayvancılığın gelişiminin sağlanması için kredi verilmesi öncelikliydi. Marifet oydu. Ama günümüze geldiğimizde bankanın 30 yıllık geçmişinde şu anda marifet; verilen kredilerle birlikte dönmeyen kredilerin geri alınması sağlanması oldu. Bu yüzden dönmeyen kredilerin nasıl ve ne şekilde dönebileceğini konuşuyoruz. Aşamadığımız prosedürleri aşmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

EYLÜL 2021’DE 748 MİLYON TL İDİ… 23 Ocak seçimlerinde Demokrat Parti’den milletvekili seçilen Hasan Tosunoğlu, Eylül 2021’de Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla gazetecilere yaptığı bir açıklamada, bankanın verdiği her 2 krediden 1’inin geri dönmediğini söylemişti. Tosunoğlu’nun açıklamalarına göre söz konusu tarihte bankanın dağıttığı kredi miktarı 1,4 milyar TL, geri dönmeyen kredi miktarı ise 748 milyon TL civarındaydı. Vatandaş, “Bankanın içini-dışını en iyi bilenlerden olan Hasan Tosunoğlu hazır milletvekili seçilmişken, hazır Kalkınma Bankası DP’nin uhdesinde iken soruna el atıp, halkın parasını kurtarsın” diyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu