DünyaEkonomiManşetToplum

“Parayla saadet olmaz” diye çok bilindik bir anlayış olsa da bilim aksini söylüyor

ABD’deki bilimsel çalışma insanların genellikle “daha fazla kazandıkça daha mutlu” olduklarını ortaya koydu

ABD’deki bilimsel çalışma insanların genellikle “daha fazla kazandıkça daha mutlu” olduklarını ortaya koydu

 

Çalışma, mutluluğun yüksek gelir aralığında bile gelirle birlikte artmaya devam ettiği sonucuna vardı

 

FAZLA PARA FAZLA MUTLULUK… Dünyada neredeyse tüm kültürlerde “Parayla saadet olmaz” ve benzeri çok bilinen klişe laflar olsa da yapılan bilimsel araştırmalar, bunun aksine işaret ediyor. Araştırmacılar Nobel ödüllü ekonomist ve psikolog Daniel Kahneman ve Matthew Killingsworth, insanların genellikle “daha fazla kazandıkça daha mutlu” olduklarını ortaya koydu. Önceki araştırmalar mutluluk getiren kazanç eşiğinin 75 bin dolar olduğunu gösterse de son araştırma bu sınırın çok daha yukarıda olduğunun bir kanıtı niteliğinde. Kahneman ve Killingsworth, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan ortak bir çalışmada, ABD’deki çoğu insan için paranın mutluluğu da beraberinde getirdiği sonucuna vardı.

 

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI… Enflasyona göre ayarlanan çalışmada ABD’de yaşayan, çalışan ve yılda en az 10 bin dolar hane geliri bildiren 18 ila 65 yaş arasındaki 33 bin 391 yetişkinle anket yapıldı. Mutluluklarını ölçmek için katılımcılardan, Killingsworth tarafından geliştirilen Track Your Happiness adlı bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla gün içinde rastgele aralıklarla duygularını bildirmeleri istendi. Washington Post gazetesine konuşan Killingsworth, verilerin ‘günlük yaşam sırasında rastgele zamanlarda insanlara tekrar tekrar ping atılması ve o anki mutluluklarının gerçek zamanlı olarak sorulmasıyla’ elde edildiğini dile getirdi.

 

YÜKSEK GELİRLİLERDE BİLE… Çalışma, insanların çoğunluğu için mutluluğun yüksek gelir aralığında bile gelirle birlikte artmaya devam ettiği sonucuna vardı. Killingsworth, “En basit ifadeyle bu, çoğu insan için daha yüksek gelirin daha fazla mutlulukla ilişkili olduğunu gösteriyor. Bunun istisnası, maddi durumu iyi ama mutsuz olan insanlar. Örneğin zengin ve mutsuzsanız, daha fazla para size yardımcı olmuyor. Diğer herkes için daha fazla para, değişen derecelerde daha yüksek mutluluk ile ilişkilendiriliyor” değerlendirmesini yaptı. Paranın her şey olmadığını, mutluluğun pek çok belirleyeni bulunduğunu vurgulayan Killingsworth, “Para mutluluğun püf noktası değil ama muhtemelen biraz yardımcı olabilir” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu