FutbolKıbrısManşetSpor

Parfüm kokulu ligler

“Parfüm kokulu maçlar” filân diye diye ligi planlarken bir baktık ki kaş, kafa, göz feci bir rekâbet ortamı içerisinde devam eden mücadelesi yüksek bir ligin içerisinde kendimizi bulduk

Geçmiş zamandı; Üç sezon boyunca Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’na bağlı Kadınlar Ligi’nin organizasyonunun üstlenmiştik. “Parfüm kokulu maçlar” filân diye diye ligi planlarken bir baktık ki kaş, kafa, göz feci bir rekâbet ortamı içerisinde devam eden mücadelesi yüksek bir ligin içerisinde kendimizi bulduk. Herkesin herkesi yendiği ve farklı takımların şampiyon olduğu (ki ikincisinde son dakika golü ile şampiyon belirlendi) yarışmacı bir lig izledik. İşte, o yıllarda dünyada kadın futbolu ekonomik, aidiyet ve performans açısından tavan yapmaya başlamıştı.

FIFA eski Başkanı Sepp Blatter; “Dünya nüfusunun yüzde 51’ini kadınlar oluşturuyor. Bu da demektir ki bizim yarı hedef kitlemiz atıl durumda. Kadın müşterileri de kazanmak lâzım” demişti. İşte 90’lı yıllardaki Amerika Kadın Futbol Millî Takımı Kaptanı Mia Hamm bu promosyon için gayet uygun bir kahramandı. Buna ek olarak 2001 Kadınlar Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Alman kadın futbolcu Claudia Müller, İsveç’e attığı gol sonrası formasını çıkarmış ve birçok dergiye kapak yaparak kapak olmuştu. Bu tip aykırı hareketler nedeniyle bayan futbolundaki şölen sayesinde izleyici kitlesi artarak devam etti.

İşte, bu haftaki köşe konuğumuz ise kadın futbolu açılımındaki ilk kahraman olarak tarihe geçen Mia Hamm. Kendisi eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kadın Futbol Millî Takım kaptanıydı. 17 Mart 1972’de Alabama’da doğdu. ABD’nin en başarılı kadın oyuncularından biri olan Hamm, futbol kariyerine Kuzey Karolina Üniversitesi’nin Chapel Hill takımına girerek başladı. Hill kulübü onun oynadığı 95 maçın sadece birini kaybetti.

15 yaşında millî olarak ABD Kadın Futbol Millî Takımı’nın en genç oyuncusu olma ünvanını kazandı. 1991 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda millî formayı giyen Hamm, 19 yaşında turnuvanın en genç futbolcusu olarak şampiyonluğa ulaşan takımın bir parçası olarak toplamda 2 de gol kaydetti. 1993 Üniversite Yaz Olimpiyat Oyunları’nda da ABD Üniversite Millî Takımı’nın bir parçası olarak da mücadele etti. Çin’e kaybettikleri final sonrasında gümüş madalya kazandı. 22 Mayıs 1999 tarihinde Orlando Florida’da Brezilya karşısında oynanan maçta 108’nci milli golünü kaydederek tüm zamanların en çok gol atan futbolcusu rekorunu kırdı.

1997 yılında Kadın Spor Vakfı tarafından Yılın Kadın Sporcusu seçildi. 2001 ve 2002 yıllarında FIFA tarafından Yılın Kadın Futbolcusu ödülünü kazandı.

Modern zamanların en iyi kadın futbolcularından biri olarak gösterilen Mia Hamm, uluslararası arenada kaydettiği 158 golle rekor kırarak dünya futbol tarihinde en çok gol atan millî futbolcu olmuştur. Kendisi aynı zamanda futbol tarihinin en çok milli olan ikinci futbolcudur. 2001 ve 2002 yıllarında kadın futbolcular arasında yine Yılın Kadın Futbolcusu seçilen Hamm, efsane futbolcu Pele tarafından oluşturulan ve FIFA 100 listesine alındı. 2004’te aktif futbol kariyerine nokta koyan Hamm’ın adı Beaverton’da bulunan Nike Genel Merkezi’ndeki binalarından birisine ismi verildi.

İşte Mia’nın hayat hikâyesi özetle böyle. Haa, unutmadan yeni gözdemiz Amerika’nın yeni yükselen yıldızı Alex Morgan ötesi bir de 1985’li Megan Rapione var. O da başka yazıya kısmetse. 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu