DünyaEkonomiKıbrısManşetToplum

“Pasif yatırımcı” modeli ile ucuz ev

İngiltere’de yeni bir sistem olan “Kullanım hakkı olmayan sahiplik” modeline Türkler büyük ilgi gösterdi

İngiltere’de yeni bir sistem olan “Kullanım hakkı olmayan sahiplik” modeline Türkler büyük ilgi gösterdi.

 

200 BİN TÜRK YATIRIMCI
İngiltere’nin oturma izni ya da vatandaşlık hakkını çok zor vermesine rağmen bu ülkeden ev alan Türklerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Birleşik Krallık’ta yatırım amaçlı ev alan Türklerin sayısının 200 bine dayandığı tahmin ediliyor. Yatırımcılar, gayrimenkul yatırımlarını bugüne kadar satış danışmanları ve avukatlar aracılığıyla, maliyet ile konutların kira getirisine göre yaparken; yeni bir sistem gündeme geldi: “Kullanım hakkı olmayan sahiplik” modeli. Yatırım amaçlı yeni model 25 yıl kira getirisi garanti ediyor. Verilen bilgiye göre bu model, kiralama işlemleri İngiliz devletinin bütçesinin desteklediği bir vakıf tarafından yapılan “kullanım hakkı olmayan sahiplik” sistemi…

25 YIL KİRA GETİRİSİ
Yeni Bir Hayat şirketinin CEO’su Şevki Akaydın sistemi şöyle özetledi: “Vakıflar projeyi 150 bin ile 200 bin sterlin arasında satışa çıkarır. Tapu işleminden sonra yatırımcı, bir nevi ‘pasif yatırımcı’ olur. Vakıf, evi ihtiyaç sahibine kiralar. Siz ne kiracıyı bilirsiniz ne de evin masraflarına karışırsınız. Vakıf kirayı size yatırır. Karşılığında yatırımcı evi kullanamaz. Bu yüzden ‘pasif yatırımcı’ diyorum.” Akaydın, dairelerin tapu işleminin tamamlanmasının ardından 25 yıl kira garantisi verildiğini belirtti. Sistemi “8 yılda kendini amorti eden yatırım fırsatı” olarak değerlendiren Akaydın, yatırımcının evi istediği zaman satabileceğine de dikkat çekti.

670 BİN KİŞİ YARARLANIYOR
2011’den bu yana yatırım yoluyla vatandaşlık programları hizmeti veren şirketin kurucusu olan Akaydın, İngiltere’deki konut gelişmelerini özetlerken, “Ülkede şu an ciddi bir konut açığı var. Yaklaşık 4.5 milyon konut kadar. Buna karşılık, yılda ise 200 bin konut yapılıyor. Bu açığa karşı İngiliz hükümeti ‘destekli konaklama’ denilen bir sistemi canlandırdı. Bu sisteme belli bir gelir altındaki, ihtiyaç sahibi insanlara düşük kiralı konut sağlamak denilebilir” dedi. Akaydın, sistemden şu anda 670 bin kişi yararlandığını, 8.5 milyon kişinin ise bekleme listesinde bulunduğunu vurguladı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu