ManşetSpor

Patrick Hooligan

"O yıllarda tersane işçileri tarafından alınan grev karar ile başlayan ve hâlen devam eden Millwall Meydan Muharebe’sini başlatmışlar"

Sporun içerisinde şiddet, şike, doping, ırkçılık, yalan, müşterek bahis, hatır ve diğer gönül işleri, hile, şantaj, kaçakçılık, düzenbazlık, hırsızlık, kan, ölüm, gözyaşı, tehdit ve bilimum naneler var mı? Dibine kadar. E bu haltlar çözümünde Sporda Şiddeti Önleme Yasası var mı bu memlekette? Maalesef! E hâl böyle olunca saldım mevlam çayıra misâli ha’bire yine sahadaki kimsesiz gariban hakeme kükremece sözde erkekler. Neymiş? ‘Yollama’ filân gelmiş.

Neyse kısa keselim; Patrick Hooligan; Kendisi 1898 yılında Londra’da bir polisi öldürmüş olan İrlandalı. Hooligan ailesinin en küçük oğlu. Cinayet zamanla İngiltere’de büyük yankı uyandırmış ve İngiliz basını da ‘Hooliganism’ terimini üretmekte gecikmemiş. Hooligan ailesi önce Liverpool’a, oradan da West Ham tribünlerine sürgün edilmiş. O yıllarda tersane işçileri tarafından alınan grev karar ile başlayan ve hâlen devam eden Millwall Meydan Muharebe’sini başlatmışlar. İşte, artık müsabakalar esnasında aktifleşen şiddet merkezli taraftar gruplarına “Holigan” denmekte.

Bizim memlekette holiganizm yok mu? Eskiden pek yoktu ama şimdilerde bolca var. Kimi zaman darp veya şiddetli darp, kimi zaman küfür, kimi zaman ise hakaret gani. Neymiş? Maça ‘deşarj’ olmaya gelinirmiş. Evde hatundan fırçayı yiyen sahada mamurlama peşinde. Uzmanlar tam aksine ‘şarj’ olmaktan bahsediyorlar bu süreçte. Herkesin evlâdına küfür veya tekme-tokat girişmek hangi kitapta yazmış!

Yazar Hıncal Uluç yazısında; “Futbolda şiddet, ancak ve ancak suçu işleyenlerin şahsen cezalandırılmaları ve teşhir edimeleri ile mümkündür. Saha kapatmak ya da seyircisiz oynatmak gibi verilen cezalar anca kulübe ceza verir” diye konuyu kaleme aldı.

Uluç Usta haklı. Bu durum “Holigan” adı verilen vahşilerin umurunda mı? Değil tabiî ki de. Sporda Şiddeti Önleme Yasası yürürlükte olan çağdaş futbol sistemlerinde büyük ölçüde şiddetin önüne geçildi. Tabiî sadece yasa bu konuda çözüm mü? Hayır. Bu konuda da özellikle İngilizlerin de yaptığı gibi ilköğretimde de Fair-Play Eğitimi şart.  Ve ilgili yasa hemen şimdi tesis edilmelidir, biri veya birileri ölmeden.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu