KıbrısManşetSiyasetSürmanşet

Pazarlık masası dağıldı!

Hükümet kurma çalışmalarında neredeyse son noktaya gelen UBP ile HP, masayı dağıttı. UBP’ye yakın kaynaklara göre Halkın Partisi’nin ‘maksimalist’ talepleri nedeniyle pazarlık masası dağıldı ve koalisyon görüşmelerinde ipler koparıldı

GIYNIK ÖZEL

Hükümet kurma çalışmalarında neredeyse son noktaya gelen UBP ile HP, masayı dağıttı. UBP’ye yakın kaynaklara göre Halkın Partisi’nin ‘maksimalist’ talepleri nedeniyle pazarlık masası dağıldı ve koalisyon görüşmelerinde ipler koparıldı. UBP-HP-DP-YDP dörtlü koalisyon hükümetinin kurulması için neredeyse son noktaya gelinmişken HP’nin talepleri nedeniyle UBP masadan ayrıldı.

HP’NİN TALEPLERİ UBP’Yİ ÇILDIRTTI

HP’nin dörtlü koalisyona girmek için UBP’den ikisi Maliye ve İçişleri gibi önemli bakanlıklar olmak üzere 3 bakanlık ve Meclis Başkanlığı talebinde bulunduğu öğrenildi.

Halkın Partisi’nin ayrıca Hüseyin Özgürgün’ün ‘kellesini’ istediği de gelen bilgiler arasında. Halkın Partisi UBP’den Hüseyin Özgürgün’ün istifasının onaylanmasını da talep etti.

Halkın Partisi’nin ayrıca, hükümet ortağı Ulusal Birlik Partisi ile aralarında büyük kavgalara ve hükümetin kopma noktasına gelmesine neden olan Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’nı kendi istedikleri şekliye yürürlüğe koyma talebinde de bulunduğu gelen bilgiler arasında.

UBP-DP-YDP AZINLIK HÜKÜMETİ

HP’nin bu taleplerini kesin bir dille reddeden ve HP ile ipleri koparan UBP’nin DP ve YDP ile azınlık hükümeti kurmaktan başka bir seçeneği kalmadı. Kurulacak olan azınlık hükümetiyle erken seçim kararı alınıp, 2021 bütçesinin geçirilmesi planlanıyor.

UBP’ye yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre; YDP’nin mümkün olan en kısa sürede yani Şubat ayı sonu veya Mart ayı başında bir erken seçim kararı alma şartıyla kurulacak olan bütçe ve erken seçim hükümetinde bakanlık talebi olmadığı öğrenildi.

YDP mümkün olan en kısa sürede erken seçim talep ederken, kurultay tartışmaları nedeniyle sorunlar yaşayan UBP ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Serdar Denktaş’la ters düşen DP, yakın zamanda bir erken seçime girerek yara almak istemiyor.

Yakın bir sürede erken seçim olmaması ve erken seçim için 2021 sonu ya da 2022 içerisinde bir tarihin belirlenmesi halinde YDP’nin de kabinede 2 bakanlık ve etkili kurumlar talep ettiği de gelen bilgiler arasında.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu