KıbrısManşetSağlıkYaşam

‘PCR testim negatif’ deyip, rahatlamayın!

GIYNIK’ın mikrofon uzattığı İç Hastalıkları Uzm. Dr. Aşardağ, PCR testi yaptırıp, sonucunu ‘Negatif’ olarak alan bir kişinin şüphelerinin devam etmesi durumunda PCR testlerini tekrarlaması ve akciğer filmi çektirmesi gerektiğine dikkat çekti.

SONUCUNUZ NEGATİF OLSA BİLE ŞÜPHE VARSA TOMOGRAFİ ÇEKTİRİN… Aşardağ, PCR testi yaptırıp, sonucunu ‘Negatif’ olarak alan bir kişinin şüphelerinin devam etmesi durumunda PCR testlerini tekrarlaması ve akciğer filmi çektirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ülkemizde son günlerde artan vaka sayıları bir yana dursun, Bakanlar Kurulu’nun PCR ve antijen testleri konusunda aldığı günübirlik kararlar insanların dengesini bozuyor.

Pandemi Hastanesi kapasitesinin üzerinde hizmet vermeye çalışırken, evde bekleyen pozitif vakalar doluluk nedeniyle evde tedavi görmeye başladı.

Bu nedenle evdeki hastalar da sağlık durumları kötüye gidince evden direkt olarak Pandemi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’ne sevk ediliyor.

Öte yandan, vakaların önüne geçilebilmesi için zorunlu kılınan PCR veya antijen testlerinin artık ücretli olacağı kararı gündemi resmen salladı, tüm insanları ayağa kaldırdı.

Asgari ücretle hali hazırda geçinemeyen insanlar şimdi testleri yaptırmak için parayı nasıl bulacaklarının derdine düştü.

Dolayısıyla toplumdaki çoğunluk, alınan bu kararın değişmemesi durumunda test yaptırmayacağını söylemesi üzerine Bakanlar Kurulu yeniden toplanarak, yeni karar üretti.

Aşılı kişilerin PCR ve antijen testlerini ücretsiz olarak yapacakları açıklamasında bulunan Başbakan Ersan Saner, alınan kararın Resmi Gazete’de yayınlanmaması nedeniyle uygulamaya giremeyeceğini hesaba katmamış gibi duruyor.

“PCR TEST SONUCUNUZ NEGATİF OLSA BİLE ŞÜPHE VARSA AKCİĞER FİLMİ ÇEKTİRİN”

Tüm bu yaşananlarla ilgili GIYNIK’ın mikrofon uzattığı İç Hastalıkları Uzm. Dr. Erden Aşardağ, aslında PCR testlerinin de pek güvenilir olmadığını söyledi.

PCR tetkiklerinin birçok yerde yapılması nedeniyle PCR örnekleri alınırken bir takım yetersizlikler olduğunu ileri süren Aşardağ, çalışılan kitlerin çok önemli olduğunu vurguladı.

Aşardağ, PCR testi yaptırıp, sonucunu ‘Negatif’ olarak alan bir kişinin şüphelerinin devam etmesi durumunda PCR testlerini tekrarlaması ve akciğer filmi çektirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Hatta tomografinin PCR testlerinden daha kesin sonuçlar verdiğini kaydeden Aşardağ, hekimlere ve halka çok büyük bir iş düştüğünü ifade etti.

AŞARDAĞ: ANTİJEN TESTLERİ 10 BİNDE 30 DOĞRULUK ORANINA SAHİP

Aşardağ, PCR testi negatif çıkan kişilerin “Sonucum negatiftir, ben işe gidebilirim” düşüncesiyle hareket ettiği zaman bulaşın artmasına neden olduklarını anlatarak, fark etmeden virüsü yaydıklarını söyledi.

Ülkemizde antijen kitlerinde de sorunlar olduğundan bahseden Aşardağ, sözlerine şöyle devam etti:

“Duyarlılığının spesifiktesinin ne olduğunu bilmiyoruz. Bol keseden yaptığımız için 10 bin test yaparsak 30’u ortaya çıkıyor ancak bu kitler kaliteli olmuş olsa bu oran 130 olacaktır. Aşı olmak bir insanı nasıl ki psikolojik olarak rahatlatıyorsa, antijen testleri de aynı etkiyi yaratıyor. Sonuçlarının negatif çıkması onları rahatlatıyor ve insan içine çıktıktan iki gün sonra pozitife döndüklerinde 10 temaslısıyla beraber otele tıkılıyorlar.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu