Güney KıbrısKıbrısKültür SanatManşetToplumYemek

PDO’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte Hellim’i çevreleyen tartışmalar gündemde

Hellim PDO'su (korumalı menşe adı) Cuma günü yürürlüğe giriyor, ancak Güney Kıbrıslı peynir üreticilerinin iptal ettirme başvurusu Avrupa Mahkemesi'nde kaldığından, tescili konusundaki tartışmalar sürüyor.

Çeviri – Meyil Avcan

Hellim PDO’su (korumalı menşe adı) Cuma günü yürürlüğe giriyor, ancak Güney Kıbrıslı peynir üreticilerinin iptal ettirme başvurusu Avrupa Mahkemesi’nde kaldığından, tescili konusundaki tartışmalar sürüyor.

Yasal işlemlere rağmen, Güney Kıbrıs Tarım Bakanlığı, sertifika için başvuruda bulunan yaklaşık 60 peynir üreticisi ile PDO için her şeyin hazır olduğunu ve yalnızca bazı küçük üreticilerin dışarıda kaldığını bildirdi.

Bakanlık yetkilisi Sokratis Sokratous, “Büyük üreticiler ve Bureau Veritas tarafından PDO şartnamelerine uygunluğu sağlayacak başvurular yapıldı ve kontroller yapılmaya hazır” dedi.

22 Haziran’da Kıbrıs Peynir Üreticileri Derneği ve diğer 11 başvuru sahibi, korunan menşe ve menşe adları siciline ‘hellim/hellim’ girerek 12 Nisan 2021 tarih ve 2021/591 Sayılı Yönetmeliğin uygulanmasını iptal etmek isteyen Avrupa Komisyonu’na karşı bir başvuruda bulundu.

Güney Kıbrıslı peynir üreticilerinin Avrupa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru emsal teşkil etti. Daha önce, PDO’nun korumayı amaçladığı üreticiler tarafından bir ürünün PDO olarak kaydedilmesine meydan okuyan bir uygulama olmamıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu