EkonomiManşetToplumTürkiye

Peki altını Ekim ayında ne bekliyor?

Altın fiyatları, varlık alımı azaltımı baskısı, tahvil faizlerindeki yükseliş ve doların kuvvetlenmesiyle Eylül ayında yüzde 5’ten fazla düşüş kaydetti. Ekim ayı ise piyasalarda tarihsel olarak türbülanslı ve negatif bir ay olarak biliniyor.

Altın, Fed’in varlık alımı azaltımına yakında başlayabileceğine dair beklentiler, yükselen tahvil faizleri ve güçlenen dolar ile birlikte Eylül ayını salgın döneminin en kötü performansıyla kapatmaya doğru ilerliyor. Gram altın ise Dolar/TL ’deki yükselişle birlikte ay başından bu yana 15 TL civarında yükseliş kaydetti.

Piyasalarda Ekim tarihsel olarak türbülanslı ve negatif bir ay olarak bilinirken, güvenli liman altın için de Ekim tarihsel olarak en zayıf performans gösterdiği aylardan biri. Fakat 2018’den bu yana ekim aylarını kayıpla kapatan ons altın, 2017, 2015 ve 2014’te düşüşle kapattığı Eylül aylarından sonra Ekim ayını yükselişle kapatmış.

Altın için Eylül nasıl geçti?

Amerikan Merkez Bankası Fed, Eylül ayı toplantısında piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faizini yüzde 0-0,25 arasında sabit tutmuş, karar metninde ekonomideki ilerlemenin devam etmesi durumunda varlık alım hızındaki yavaşlamanın gündeme alınabileceğini belirtmişti.

Fed’in varlık alımını azaltmaya başlaması ve görece daha şahin bir para politikası izlemesi uzun vadede altın fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskı yaratabilir. Altın fiyatları, Fed’in 2023’e kadar iki faiz artırımı gördüğü ve daha para politikasında sıkılaşmanın başlayabileceğine işaret ettiği Haziran ayı toplantısı sonrasında yüzde 5’ten fazla değer kaybetmişti.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi, Eylül ayına yüzde 1,29 seviyesinde başladıktan sonra 23 baz puana yakın yükselişle yüzde 1,52’ye kadar tırmandı. Tahvil faizleri, en son Fed’in varlık alımı azaltımı tartışmalarının başladığını duyurduğu Haziran ayı toplantısında bu seviyelerde bulunuyordu.

Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı değerini ölçen Bloomberg Dolat Spot Endeksi, 1.144 seviyesinde başladıktan sonra yüzde 1,7 civarında yükselişle 1.166 civarına kadar tırmanarak ABD seçimlerinden sonraki en yüksek seviyeye ulaştı.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu