ManşetSpor

Pep Taktiği

Bizim adam Pep Taktiği ile hem La Liga’ya, hem Bundesliga’ya, hem de Premier League’e kapak yapmış mâlum. Bundan sonrası mı? Muhtemelen Temmuz 2025’te Serie A’ya kısmet

Ajax Efsanesi Rinus Michels’in bidik Total Futbol anlayışını yeniden dizayn eden efsâne teknik insan Pep Guardiola, topa sahip olmayı felsefik açıdan en öne koymuş. Topun yanında her zaman rakipten bir fazla duran, zaman zaman set oyuna dönen (ki boş kaldığı dönemde bu iş için basketbol kursuna gitmiş), rakibe boş alan bırakmayan, sahanın her yerinde rakibe pres yapan, kısa duvar paslarıyla sahanın hemen hemen her yerinde oyuncularına üçgenler kurduran bir teknik insan bu Katalanların Efsânesi. Bu amaçla antrenmanlarında bol bol Rondo (Ortadaki fare – 5’e 2) tatbik ediyor. Top kaybı durumunda da ilk 5 saniyede topu kazanmaya çalışan bir düşüncesi var.

Sir Alex Ferguson; “Barselona ile oynarken topu kaptırmaya görün, bir kez kaybettiniz mi başka bir top bulmanız gerekir” diyerek bu konuda Pep Guardiola’ya övgüler yağdırıyordu. Tabiî o dönem Barça’da Xavi ve Iniesta olunca neydi olacağı! Bu futbol anlayışı ve felsefesiyle ezeli rakibi Mourinho’nun Real Madrid’ini de saf dışı bırakan Pep Guardiola adeta  0-1-10 Taktiği ile kaleciyi de aktif oyuna dahil eden bir total futbol anlayışını daha da geliştirmiş.

Özellikle bu konuda en başarılı olduğu kulüp Manuel Neuer ile Bayern Münih oldu. Nitekim, Bayern Münih’in paylaştığı bir fotoğrafta, Guardiola’nın arkasındaki taktik tahtasında, Guardiola kaleci Neuer’i defansın en son adamı olarak gösterdiği görülmekteydi. Kaleci Neuer belki de onun bu felsefesini hayata geçirme imkanı bulduğu en mükemmel kalecilerden birisiydi. Neuer böyle olunca da ‘bir kaleciden fazlası’nı oluyordu.

Barselona önceleri topa % 60-65 sahip olma yüzdesini Guardiola ile birlikte % 73’e, Şampiyonlar Ligi’nde de % 72’ye çıkartmıştı. Tabiî Pep’e göre bu iş sadece topa sahip olmak değil aynı zamanda ikili mücadeleleri de yoğunlukla kazanmak şart. Bunun için de çokça kuvvet çalışmak lâzım. Bununla birlikte sahanın her yerinde topa sahip olmak çok önemli. Ancak sahip olduğunuz topla sonuç alamıyorsanız, o zaman bu fantastik bir düşünce olarak kalıyor.

Kısaca etkin bölgelerde sonuç odaklı topa sahip olmak günümüz modern futbolda çok anlamlı. Yoksa, istatistiklerin tek başlarına bir anlam ifâde etmediğini biz de çok iyi biliyoruz. Sonuç mu? Bizim adam Pep Taktiği ile hem La Liga’ya, hem Bundesliga’ya, hem de Premier League’e kapak yapmış mâlum. Bundan sonrası mı? Muhtemelen Temmuz 2025’te Serie A’ya kısmet.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu