EğitimEkonomiKıbrısManşetSiyaset

Peş peşe “gitmeyin” çağrısı yapıyorlar

Yüksek Öğretimde elle tutulur gözle görülür istikrarlı bir devlet politikası yerine el yordamı günü kurtarmaya yönelik bir çaba var. Ama buna rağmen Yüksek Öğretimde marka olduğumuz iddiasıyla politika yapmaya çalışan bir de sığ anlayış söz konusu

Önce Ürdün, çağrı yapmıştı şimdi Nijerya.. Öğrencilerine “Kuzey Kıbrıs’a gitmeyin” diyorlar! Üniversitelerimiz için bu olumsuzluk birilerinin dikkatini çekti mi bilmiyorum, lakin belli ki tehlike büyük..

Ülkemizde 100 bini aşkın bir üniversitesi öğrencisi olduğu varsayılıyor.

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesinin 2020-2021 Akademik yılı verilerine göre toplamda 103 bin 110 öğrenci bulunmakta.

Bunun sadece 13 bin 428’i KKTC uyruklu olup kalan 89 bin 682 öğrenci ise TC ve diğer uyruklulardan oluşmaktadır.

Kuzey Kıbrıs gibi kıt imkanlara sahip bir coğrafyada bu sayı oldukça önemli.

Dolayısıyla devletin bu kapsamda bir devlet politikası oluşturması gerekiyor.

Peki var mı böyle bir politikamız?

Gelin bunu birlikte anlamaya çalışalım.

Aşağıda okuyacağınız satırlar uzun yıllar İngiltere’de alanında akademik çalışmalar yapan DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Feridun’un sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımdan alıntıdır.

Mete Hocam’ın paylaşımı şöyle:

“Öğrenci dostu ada” (!) Nijerya basınında… bir kez daha gurur duyduk… o beğenmediğiniz Nijerya, öğrencilerini KKTC ve üniversiteleri konusunda uyarıyor!… siz anlayın artık ne kadar acınacak bir durumda olduğumuzu…

“326.000 nüfuslu 22 üniversite işleten ülke, kısıtlamasız işleten tacirlerin cenneti haline geldiği söyleniyor. ”

“Öğrenciler çoğunlukla üniversite kayıt belgesi ile vize alabilirler. İnsan tacirlerinin bu işlemi kötüye kullandıkları ve Nijeryalılarla özellikle genç kadınları TRNC’ye gitmek için kandırmak için iletişime geçtiği anlaşıldı. ”

“…. Nijerya ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (TRNC) arasında faaliyet gösterdiğine inanılan bir insan kaçakçılığı sendikası, zayıf eğitimden yararlanarak kızlara ve birkaç genç adama var olmayan burs ve iş fırsatları vaat ediyor Ülkede ation yönetmeliği. ”

“… Üniversite eğitimi için Kuzey Kıbrıs’a gitmek üzere yaklaşılan Nijeryalıları son derece dikkatli olmaya çağırıyor, çünkü tekliflerin çoğu, vize işlemlerinden faydalanan insan tacirlerinden kaynaklanıyor, onları bu c’ye yönlendirmek için Yasadışı amaçlar için ülke. ”

“Öğrenciler bölgeye geldiklerinde, özel dairelere kapatılıp fuhuşa zorlanıyorlar. Mete Feridun Hocam’ın Nijerya basınından alıntıladığı bu haber adeta bir tokat gibi yüzümüze vurması gerekirken, bunu görmezden gelen bir yüzsüzlük var ülkemizde. Yüksek Öğretimde elle tutulur gözle görülür istikrarlı bir devlet politikası yerine el yordamı günü kurtarmaya yönelik bir çaba var. Ama buna rağmen Yüksek Öğretimde marka olduğumuz iddiasıyla politika yapmaya çalışan bir de sığ anlayış söz konusu..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu