ManşetSağlıkSpor

Pesketaryen Diyeti

pesketaryen beslenme aslında besleyici ama aynı zamanda düşük kalorili yiyeceklerden oluşan bir diyet şekli

Abuk Yo Yo Diyetler’in mevsimi açıldı ya, internette başlığı ilk okuduğumuzda “Ölümüzün goca körü diyeti” demiştik ama okumaya da devam etmiştik sayın seyirciler. Burdan devam edelim; Gün geçmiyor ki yeni bir beslenme akımı karşımıza çıkmasın. Kimi hiç hayvansal gıdalarla beslenmiyor. Kimisi her öğün hayvansal gıdalardan yürüyor. Kimisi beslenme listesinde bütün gıdalara yer vermenin sağlıklı olduğunu savunuyor. Konu alan tahsili olmayan herkes kafadan atıp tutuyor anlayacağınız üzere klasik. Peki ama Pesketaryen Diyeti nedir? Pesketaryen arkadaşlar ne yiyor ve de ne içiyor?

Pesketaryen beslenme, özü itibarıyla vejetaryen beslenme şekline deniz mahsullerinin de dâhil edildiği bir beslenme şeklidir ki çiftik balığı ötesinde yaşasın hür’deniz balıkları yersen. Pesketaryenler kırmızı et ve kümes hayvanlarını tüketmezler. İtalyanca’da pesce yani balık sözcüğü ile İngilizce’deki vejetaryen sözcüklerinden türetilmiş olan Pesketaryen Diyeti’nde sebze, meyve, deniz ürünleri, süt, yumurta, kuruyemiş ve kurubaklagiller yer alıyor.

İdeal bir pesketaryen menü, yeşilliklerin ve sebzelerin yüzde 50, deniz mahsullerini veya bitki proteinlerinin yüzde 25, tam tahılların veya diğer karbonhidratların ise yüzde 25 oranında beslenme listesine dâhil edilmesinden meydana gelir. Bu beslenme şeklinde bolca deniz ürünlerinin tüketildiği için vücuda Omega 3 yağ asitleri alınıyor. Bu yağ asitleri ise kolesterol düzeyini düşürerek kalp rahatsızlığı riskini minimuma indiriyor. Özellikle hamilelerin yeterli miktarda Omega 3 alması, bebeğin zekâ gelişimi ve görme kâbiliyetine olumlu yönde katkı sağlıyor. Cilt altı bağ dokusunun korunmasına da yardımcı olan Omega 3, bu özelliği sayesinde yaşlanmanın ve kırışıklığın da önüne geçiyor. Omega 3 ayrıca depresyon, anksiyete gibi psikolojik problemlerin giderilmesinde son derece büyük bir rol oynuyor. Eklem ağrısı ve iltihap konusunda da faydalı. Bolca deniz mahsulleri tüketilmesine bağlı olarak vücuttaki oluşabilecek iltihaplanmanın da önüne geçilmiş olunuyor.

E başka? “Omega 3 kalbi hava kirliliğinin olumsuz etkilerinden korur; Kireçlenme olarak bilinen osteoartrite karşı koruma sağlar; Yaşlanma belirtilerini azaltır; Yağ yakımına yardımcı olur; Hafızayı güçlendirir; Yağsız kas kütlesini korumaya yardımcı olur; Kemikleri güçlendirir; Vücut yağlarını eritmeye yardımcı olur; Anabolik olması sebebiyle protein sentezlenmesine destek olur;  İnsülin duyarlılığını ve metabolizmayı iyileştirir; Egzersiz performansını arttırmaya yardımcı olur” diyor uzmanlar.

Özetle pesketaryen beslenme aslında besleyici ama aynı zamanda düşük kalorili yiyeceklerden oluşan bir diyet şekli. Daha az kalori ise daha az kilo demektir. Bu beslenme şekli aynı zamanda metabolizmanın hızlandırılmasına da yardımcı oluyor. İyisi mi? En iyisi pro bir diyetisyene başvurun. Ve haftada bir de Zygi gavurma balık fena olmaz hani; Eyva.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu