
Haftalık analizlerde tablo hiç değişmiyor, kimyasal kalıntı oldukça yaygın. Zehirlenmemiz ne hükümet ne muhalefet ne de sivil toplumun umurunda
ÖZEL HABER
DOMATES, BİBER, PORTAKAL…Tarım Dairesinin haftalık olarak açıkladığı gıda denetim sonuçları, KKTC’de halkın ve doğanın sistematik bir biçimde zehirlendiğini gözler önüne seriyor. Dün açıklanan son analiz raporuna göre kontrol edilen 31 sebze-meyve ürününden 5’inde limit üstü koruma bitkisi tespit edildi. Tatlısu’da çeri domates, Güzelyurt ile Yayla’da valensiya portakal ve Gazimağusa ile Tatlısu’da biber ürünlerinde zehir bulundu. Bu ürünlerin hasadı ertelendi fakat kontrolü yapılmayan bahçe ve tarlaların yaklaşık olarak yüzde 15-20’sinde zararlı düzeyde kimyasal ilaç kullanıldığını gösteren korkunç istatistik yine değişmedi.
KİMSENİN GÜNDEMİNDE YOK…2026’da kontrolü yapılan yerli ürünlerin yaklaşık yüzde 15’inde, tehlikeli düzeyde kalıntı saptandı. Geçmiş yıllardan beri değişmeyen bu durum karşısında sergilenen umursamazlık ise hayret uyandırıyor. Aşırı ve bilinçsiz ilaç kullanımını önlemek için hiçbir şey yapılmaması, büyük bir halk sağlığı tehdidi oluşturuyor. Hükümet, muhalefet ve sivil toplumun duyarsızlığı, sessiz cinayetin sürmesine yol açıyor. Tüm sorunların konuşulduğu Cumhuriyet Meclisinde, tek bir milletvekilinin bile pestisit sorununu etraflı bir şekilde gündeme taşımaması, kayıtsızlığın çarpıcı örneklerinden birisi olarak dikkat çekiyor.
PESTİSİTİN YOL AÇTIĞI YAYGIN SAĞLIK SORUNLARI
Hormon bozukluğu
Sinir sistemi hasarı
Bağışıklık sisteminin zayıflaması
Çocuklarda beyin gelişimi bozukluğu
Alerji
Solunum güçlüğü
Kısırlık
Düşük
Kanser
ZEHİRLERİN DOĞADA NEDEN OLDUĞU SORUNLAR
Toprakta verim kaybı ve bozulma
Yararlı mikroorganizmaların yok olması
Yer altı ve yer üstü sularda kirlilik
Arıların ve tozlayıcıların tükenmesi
Hayvanlarda zehirlenme
Rüzgâr yoluyla geniş alana yayılma





































