EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Pilidu’dan yeni açıklamalar

Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Natasa Pilidu, dün doğal gaz konusunda yeni açıklamalarda bulundu.

Alithia gazetesi Enerji Bakanı Pilidu’nun, Güney Kıbrıs’ta yapılacak Doğu Akdeniz Gaz Forumu konusunda dün düzenlendiği basın toplantısı çerçevesinde doğal gaz konusundaki gelişmelerden de söz ettiğini yazdı.

Habere göre Pilidu, Chevron şirketinin, “Afrodit” yatağının geliştirilmesi için Enerji Bakanlığı, bakanlığın teknokratik grupları, hidrokarbon şirketleri ve konsorsiyum ile sürekli temas halinde olduğunu ifade etti.

Pilidu, doğal gazın Mısır’a taşınması konusunun da görüşülmeye başlandığını söyledi.

Exxon Mobil ve Qatar Energy konusunda ise Pilidu, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesindeki5 ve 10’uncu parseller konusunda verilerin toplanmasına yönelik sismik araştırmaların tamamlandığını da ifade etti.

Pilidu, bulgular temelinde 10’uncu parsel ve kısa bir süre önce ruhsatlandırılan 5’inci parsele ilişkin planının ne olduğu konusundaki ileriki adımları beklediklerini söyledi.

ENI-Total konusunda Pilidu, 6’ncı parseldeki sondajın ilerlediğini ancak olası sonuçlarla ilgili belirtilere henüz sahip olmadıklarını ancak enerji programının geliştirilmesi açısından bu sondajın oldukça önemli olduğuna da vurgu yaptı.

East Med boru hattının hayata geçirilmesi perspektifleri konusunda Pilidu, perspektiflerin olabileceğini, uygulama şirketi tarafından ya yıl sonunda ya da gelecek yılın başında sunulacak olan incelemelerin beklendiğini ifade etti.

Chevron şirketi tarafından doğal gazın “Afrodit’ten” Mısır’a taşınması senaryosunun incelenmesinin ötesinde, yüzer bir doğal gaz sıvılaştırma tesisi ile birlikte 6’ncı parsel için de aynı şeyin geçerli olmasına bağlı olarak Pilidu, bu seçeneklerin, East Med boru hattından daha hızlı hayata geçirilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

East Med boru hattı ve doğal gazın İsrail’den Güney Kıbrıs’a taşınmasına-ki Güney Kıbrıs için bu senaryo açıktı- ilişkin bazı sinerjilerin olabileceğinden söz eden Pilidu, Energean şirketinin de ilgili önerisini anımsattı.

Doğu Akdeniz Gaz Forumu (EMGF)

Alithia gazetesi bir başka haberinde 14 Ekim’de yapılacak ve Avrupa’nın Rus doğal gazına bağımlılığından kurtulması çabalarında Doğu Akdeniz’in müdahil olması konusunun ele alınacağı Doğu Akdeniz Gaz Forumu toplantısına Güney Kıbrıs’ın ev sahipliği yapacağını yazdı.

Habere göre EMGF toplantısına Avrupa Enerji Komiseri Kadri Simson, Yunanistan, Mısır ve Ürdün enerji bakanları, EMGF Genel Sekreteri Osama Mobarez’in yanı sıra diğer resmi temsilci üyeleri ve gözlemciler katılacak.

Güney Kıbrıs, Mısır, Yunanistan, İsrail, Fransa, İtalya, Ürdün ve Filistin’in, EMGF’ye üye olduğunu yazan gazete, gözlemci statüsüne ise Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve ABD’nin sahip olduğunu belirtti.

Habere göre Enerji Bakanı Pilidu, dün düzenlediği basın toplantısında Avrupa Enerji Komiseri Simson ve Mısır, Yunanistan, Ürdün ve EMGF Genel Sekreteri ile birlikte Doğu Akdeniz ülkelerinin ve AB’nin, yeşil anlaşmanın iddialı hedeflerinin ileriye götürülmesi ve desteklenmesindeki rolünün yanı sıra Avrupa Birliğinin Rus doğal gazı bağımlılığından kurtulmasını ele alacaklarını ifade etti.

Doğu Akdeniz yataklarının Avrupa Birliği’nin Rus doğal gazından kurtulmasındaki rolünün sorulması üzerine Pilidu, bölge ülkelerinin kısa ve orta vadede yardımcı olabileceğini belirtti.

Pilidu, sondaj faaliyetlerini ileriye götürüleceği Mısır ve İsrail’de ek enerji kaynaklarının geliştirilmesi çabasından söz ederken önemli miktarların bulunduğu Güney Kıbrıs rezervlerinin de Avrupa Birliği’ne aktarılabileceğini ifade etti.

RAEK Roma’daki toplantıya katıldı

Haravgi gazetesi Enerji Düzenleme Kurulu RAEK’in, Roma’da düzenlenen ayrıca Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır, İsrail ve Ürdün enerji düzenleme kurullarının yer aldığı 3’üncü Düzenleme Kurulları Danışma Komitesi toplantısına katıldığını yazdı.

Gazete toplantı kapsamında, paydaşlar bölgesel doğal gaz piyasasını canlandırmak için ortak ve koordineli faaliyet gerekliliğinden bahsettiklerini yazdı.

Habere göre Güney Kıbrıs adına toplantıya RAEK Başkanı Andreas Pulikkas katıldı.

Gazete toplantının, olası stratejiler ve uzun vadeli düzenleme unsurlarının ele alındığı yuvarlak masa toplantısıyla tamamlandığını belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu