KıbrısManşet

Pilli: 60 dolara aldığımız kiti 12 dolara alabileceğiz

Sağlık Bakanı Ali Pilli'nin ‘Kamu İhale Değişiklik Yasa Önerisi' için talep ettiği ivedilik önerisi Meclis'te oybirliğiyle onaylandı

GIYNIK ÖZEL

Sağlık Bakanı Ali Pilli, ‘Kamu İhale Değişiklik Yasa Önerisi’ni Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu’na sundu. “İhalelerde büyük sıkıntılar yaşanıyor. İhaleler çok uzun sürüyor, erteleniyor. Yasal düzenleme yapılırsa halkımızın sağlığı için çok önemli bir adım olacak. Süratle alım yapamıyoruz. 60 dolara aldığımız kiti 12 dolara alabileceğiz. Bu düzenleme halkımız içindir. Eğer ivedilik alırsa halkımızın adına faydalı bir iş yapmış oluruz” diyen Bakan Pilli, yasa önerisinin ivediliğinin onaylanmasını talep etti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman: Türkiye Cumhuriyeti kamu kurumlarından sağlık ekipmanlarının daha uygun fiyata alınması bütçe açısından gayet iyi bir adım. Merkezi İhale Komisyonu tarafından ihaleye çıkılan bir teçhizatı Türkiye Cumhuriyeti kamu kurumları tarafından daha uyguna alabileceksek elbette ki Türkiye Cumhuriyeti kamu kurumlarından almak daha uygundur. Bunda hiçbir problem yok. Eğer Türkiye Cumhuriyeti kamu kurumundan almak daha pahalı olacaksa o zaman ihaleyi yürürlüğe koymak daha uygundur. Türkiye’de fiyatı 1.5 lira olduğunu bildiğiniz bir ürün için 8-10 liraya ihaleye çıkmazsınız. MİK’in ihaleyi yapması, ihaleyi bağlaması unsurlarını içermiyor. Eğer bu düzenleme yapılırsa biz bu yasayı onaylarız.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit: İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde atılması gereken adımlarla ilgili bir durum. Zamanında gerekli adımlar atılmadığı için bugün bu yasal düzenleme ihtiyacıyla karşı karşıyayız. Keşke bizim de daha önce bilgimize gelseydi bu öneri o nedenle bu yasa önerisinin ivediliğine ret oyu vereceğiz.

HP Genel Sekreteri Jale Refik Rogers: Sağlık alanında alımlar her zaman çok meşakkatli süreçlerden geçer. Süreç yavaşlayabiliyor. Özellikle pandemi dönemi gibi özel bir süreçte Sağlık Bakanlığı’nın belirli önlemler almak amacıyla bu adımı atmak istemesini anlıyoruz. Kamu İhale Yasası’nda yapılmak istenen bu düzenlemeyi komitede gerekli çalışmaları yaparak tüm meclisin onayına sunulabilecek hale getirilmesini sağlayabiliriz. Bu nedenle oyumuz olumlu olacaktır.

UBP Grup Başkan Vekili Özdemir Berova: Sayın Ali Pilli’nin sunduğu yasa önerisine Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin olumlu yaklaşımı için teşekkür ediyoruz. Şuan itibariyle ülkemiz ekonomik açıdan çok ciddi sıkıntılar içerisindedir. Covid 19 sürecinde sağlık alanında KKTC maliyesi gerçek anlamda çok ciddi miktarlarda harcamalar yapmıştır ve bu harcamaların bugünkü semeresini ise ülkemizde alınan tedbirler neticesinde çok az sayıda vaka ile bu süreci atlatarak alıyoruz. Sn. Özyiğit bu önemli konuyu bile başka taraflara çekerek farklı bir şekilde algı yaratıyor. Yasama organı yüce meclistir ve bu meclise gelen her öneri üzerinde düşünülmek kaydıyla Meclis’te görüşülür. CTP’nin hassasiyetlerini komitede görüşeceğiz. Paydaşların düşüncelerini de alacağız ve bu yasa önerisinde asgari müştereklerde buluşacağız. Talep sadece bu yasa önerisinin komitede görüşülmesi içindir. Ben oybirliğiyle bu önerinin onaylanmasını bekliyorum.

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı: Sağlık sektöründeki en büyük sorun ülkedeki ilaç vurgunudur. İlaç ve Eczacılık Dairesi’nde gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle defalarca depolarda olan ilaçların yeniden ihaleye çıkıldığını, milyonlarca liralık ilaçların depolarda çürüyüp gittiğini, israf ve vurgun yaşandığını gördük. Bu durumla ilgili hiçbir önlem alınmadı, kimseden hesap sorulmadı. 1.5 dolara temin edilebilecek test kitlerini biz 20 dolarak temin ettik. Sn. Ali Pilli, Türkiye’den 1.5 dolarak alabileceğimizi gördü ve bu fırsatı sundu. Biz ihaleyi falan bırakıp direk alıma gidelim. Kim buna karşı çıkar ki, hala daha bize 10 dolara kit kakalamaya çalışıyorlar. Başarılar diliyorum ben ve oyumuzun olumlu olacağını söylemek istiyorum.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli’nin Cumhuriyet Meclisi’ne sunduğu Kamu İhale Değişiklik Yasa Önerisi için ivedilik talebi, oy çokluğu ile Meclis’te onaylandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu