KıbrısManşetSağlık

Pilli: Denetlemezsek, kontrol altına almazsak Güney Kıbrıs gibi oluruz

Kasım-Aralık ayları içerisinde koronavirüs aşısının netleşeceğini ve çalışmaların sonra aşamasına gelindiğini belirterek, “Koronavirüs aşısı çıkarsa 3-5 gün sonra bizde olur” dedi

Sağlık Bakanı Ali Pilli, BRT ekranlarında yayınlanan ‘Gündem+’ adlı programa katılarak açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs aşısı hakkında da açıklama yapan Sağlık Bakanı Pilli, Kasım-Aralık ayları içerisinde aşının netleşeceğini, çalışmaların son aşamasına gelindiğini ve bahsi geçen aylarda tamamlanıp piyasaya çıkacağını söyledi.

Pilli, önemli olanın kurallara uyulması olduğunu söyleyerek Koronavirüs aşısının çıkmasıyla birlikte “3-5 gün sonra bizde olur” dedi.

“HALKIMIZ BİLİNÇLENİRSE BAŞARABİLİRİZ”

Pilli, yeni tip Koronavirüsün kontrol altında olduğunu belirterek kış aylarında tedbiri elden bırakmayarak artışın önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Ülkenin ev karantina sürecine geçmesini değerlendiren Pilli, dünyada henüz sonuç vermediğini ifade ederek, “Fakat bu yöntem başarılamadı diye bizde de başarılamaz diye bir şey yok” dedi; “halkımızda bilinçlenirse başarabiliriz” ifadelerini kullandı.

Ev karantinası sürecinde çok ciddi tedbirler alınacağına dikkat çeken Sağlık Bakanı Pilli, karantina kurallarına uymayan herkese Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın verdiği tüm yetkileri kullanacaklarını dile getirdi. Pilli, “Denetlemezsek, kontrol altına almazsak Güney Kıbrıs gibi oluruz” dedi.

PANDEMİ HASTANESİ… “BİR HASTANEDE GEREKLİ OLAN HER ŞEY VAR”

Pandemi Hastanesi hakkında açıklamalarda da bulunan Sağlık Bakanı Ali Pilli, odalar bittikçe depoda hazır olan malzemelerin odalara yerleştirildiğini belirterek bir hastanede gerekli olan her şeyin olduğunu aktardı.

Sağlık Bakanlığı’nın 30 milyon TL bütçesine dokunulmadığına dikkat çeken Pilli, “Pandemi hastanesini biz de yapabilirdik fakat kasamızdaki parayı Girne Hastanesi’nin bitişinde kullanacağız“ dedi.

“TREN, YOLUNA GİRDİ”

Pilli, sağlık alt yapısının yavaş yavaş yoluna girdiğini dile getirerek göreve gelmeden önce hedefinin ‘sağlık alt yapısını güçlendirmek’ olduğunu hatırlatarak “tren yoluna girdi” ifadelerini kullandı.

“Sağlıkta otorite boşluğu yoktur. Hükümet olsa da olmasa da bu sağlık gider” diyen Pilli, sağlık sisteminin kurulduğunu ve yeni hükümette tekrar görev verilirse yapacağını dile getirdi.

“İSTİHDAMA GEREK VAR…”

Pandemi Hastanesine hemşire, hekim, yardımcı personel ve teknisyenlere ihtiyaç olduğunu aktaran Pilli, şu anda pandemi sürecinde yapılan istihdamları değerlendireceklerini söyledi. Pilli, “Hükümet boşluğu olduğu için şu anda 75 kişilik istihdamı dolduramıyoruz” dedi.

“LEFKOŞA’DA 201 VAKA…”

Koronavirüsün bölgelere, yaş ve cinsiyet olarak dağılımının da raporlu olduğunu aktaran Sağlık Bakanı Pilli, bölgeler dağılımını açıkladı:

Lefkoşa; 201, Girne; 192, Mağusa; 26, Güzelyurt; 39, İskele; 15, Lefke; 5, Karpaz; 0 vaka

Yaş aralığı ise şu şekilde:

01 yaş aralığı 6, 1-5 yaş aralığı 14, 5-12 yaş aralığı 38, 12-20 yaş aralığı 70, 20-40 yaş aralığı 492, 40-65 yaş aralığı ise 194

Cinsiyet olarak dağılımında ise, erkek 522, kadın 315.

Kaynak: Kıbrıs Postası

Diğer Haberler

Başa dön tuşu