EkonomiKıbrısManşetToplum

Piyasa satılık konut dolu!

Kuzey Kıbrıs pazarında sahibini bekleyen yeni inşa edilmiş binlerce konut var

Kuzey Kıbrıs pazarında sahibini bekleyen yeni inşa edilmiş binlerce konut var.

ÖZEL HABER

16 BİNE YAKIN KONUT VAR
Kuzey Kıbrıs’ta Ağustos sonu itibarıyla satılık konut sayısı Temmuz ayına kıyasla %0.03’lük çok küçük bir düşüş gösterdi. Ancak, aylardır devam eden yüksek satışlara rağmen pazardaki konut stoku, yeni inşa edilenler nedeniyle erimiyor. Temmuz bitiminde 15 bin 959 olan satılık konut sayısı Ağustos’ta 655 adet artarak 15 bin 955’e indi. Satıştaki “diğer” konutlar (yarım inşaat, metruk bina ve komple bina) da hesaba katılırsa piyasada yeni sahibini bekleyen konut sayısı 16 bin 157’ye yükseliyor. Piyasadaki villa ve müstakil evlerin payı %37.6; apartman dairelerinin payı %62.15; “diğer” konutların payı da %1.25 oranında hesaplandı.

HER KÖŞEDE SATILIK DAİRE
Kuzey Kıbrıs pazarında sahibini bekleyen “yeni inşa edilmiş” konutlarda aslan payı açık bir farkla apartman dairelerine ait. Temmuz’da ilk kez 10 bin sınırının üzerine çıkan satılık dairelerin, bu bandın üzerinde kalmayı sürdürdüğü görülüyor. Emlak verilerine göre, piyasada 10 bin 042 adet satılık apartman dairesi var. Altı ilçede ayrıca en az 5 bin 912 adet satılık villa, ikiz villa ve müstakil konut ile 202 adet “diğer konut” alıcı bekliyor. Yabancı alıcıların aşırı talepleri astronomik miktarlardaki yüksek fiyatları körüklerken, arzın en az talep kadar hızlı büyüdüğü dikkati çekiyor.

İSKELE’NİN PAYI ARTIYOR
Konut piyasasında her ne kadar da satılıkların %58’den fazlası Girne’de olsa da İskele her geçen ay payını biraz daha artırıyor. Geçtiğimiz yıl pazardaki payı %8-9 aralığında olan İskele payını %14.92’ye çıkardı. Mağusa %15.46 ile payını artırırken, Lefkoşa ilk kez %9.7’lik payla %10’nun altına indi. İskele apartman dairelerinde ise %18.84’lük payla ikinci sırada yer alıyor. Ağustos ayında satılık konut sayısının Lefkoşa’da %4.3, Girne’de de %0.93 oranında azaldığı; Mağusa’da %2.49, İskele’de ise %4.43 oranında arttığı hesaplandı. Doğu ilçelerindeki artış inşaatların harıl harıl çalışmaya devam ettiğini gösteriyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu