DünyaEkonomiKıbrısManşetTürkiye

Piyasalarda Fed etkisi sürüyor

Amerikan Merkez Bankası Fed’in, 75 baz puanlık artışla faizi yüzde 1.50-1.75 aralığına yükseltmesinin piyasalar üzerindeki etkisi sürüyor. Dün öğleden sonra ağır kayıplar yaşayan TL’de bugün kayıplar azaldı ancak, kurlar dünkü seviyelerini korumayı sürdürüyor

Amerikan Merkez Bankası Fed’in, 75 baz puanlık artışla faizi yüzde 1.50-1.75 aralığına yükseltmesinin piyasalar üzerindeki etkisi sürüyor. Dün öğleden sonra ağır kayıplar yaşayan TL’de bugün kayıplar azaldı ancak, kurlar dünkü seviyelerini korumayı sürdürüyor.

Özellikle Fed’in büyük faiz artışını ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın gelecek toplantı için 50-75 baz puan artıştan söz etmesini yorumlayan ekonomistler, bunun Türkiye’ye dış borç faiz maliyeti olarak yansımasını ve yatırımcıyı zora sokmasını bekliyor.

KURLAR YÜKSEK SEVİYESİNİ KORUYOR

Dolar/TL haftanın son işlem gününe 17.29’un üzerinde başladı. Kur öğle saatlerinde de primli bir seyir izlemeye devam ediyor. Dolar/TL’de gün içerisinde en düşük 17.28, en yüksek ise 17.33 seviyeleri görüldü. Euro’da en düşük 18.20, en yüksek 18.24, sterlinde de en düşük 21.28, en yüksek ise 21.36 seviyeleri kaydedildi.

Öğle saatleri itibarıyla dolar hafif artış, Euro ve sterlin ise hafif düşüş eğiliminde sakin seyrediyor.

Türkiye piyasasında saat 12.15 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.07 artışla 17.3144 seviyesinde, Euro/TL %0.07 düşüşle 18.2409 seviyesinde, sterlin/TL de %0.09 düşüşle 21.3488 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 17.39 TL’den, Euro 18.3100 TL’den, sterlin de 21.39TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 17.27 TL, Euro’da 18.17 TL, sterlin de 21.25 TL düzeyinde.

TÜRKİYE’NİN PARA POLİTKASI SIKINTILI

Tüm dünyanın yakından izlediği Amerikan Merkez Bankası Fed, 75 baz puanlık artışla faizi yüzde 1.50-1.75 aralığına yükseltti. Ayrıca Fed Başkanı Jerome Powell, karar sonrası yaptığı açıklamada, “Gelecek toplantımızda 50 veya 75 baz puanlık artış olası görünüyor” dedi.

Kararın Türkiye’ye etkisini değerlendiren ekonomistler ise dolar/TL’de düşüşün hızlanacağını söylerken ülke risk primindeki (CDS) yükselmenin getirdiği risklere vurgu yaptı.

Normal ülkelerde bu karara piyasaların hızlı tepkiler verdiğini söyleyen ekonomistler, Türkiye’nin dünyanın izlediği ekonomi bilimine uygun politikalardan vazgeçtiğini hatırlatırken, bu yaklaşımın kısa vadede çok etkisi olmamış gibi durduğunu ancak, uzun vadede ekonomideki çöküşü hızlandıracağını savunuyor.

Türkiye’nin sürekli döviz satışı yaptığı için şimdilik kurun Fed’in kararına hızlı tepki vermediğini anlatan ekonomistler, Türkiye’nin kredi iflas primi CDS’in 900 puana dayandığını ve uzun vadede dış borç faizlerinin %11’i bulacağını kaydediyor.

Türkiye’nin dış borç faizleri nedeniyle çok zor duruma düşeceğini söyleyen ekonomistler, ciddi bir döviz sıkıntısı ile birlikte TL’nin değer kaybının hızlanmasını bekliyor. Ekonomistler ayrıca, Türkiye’de yabancı yatırımcının neredeyse kalmadığını vurgulayarak, bunun etkilerine dikkati çekti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu