EkonomiGenelKıbrısManşet

Piyasaya ucuzluk ne zaman gelecek?

Akaryakıta yapılan her zamdan sonra fırlayan fiyatlar, indirim gelince düşmüyor.

Akaryakıta yapılan her zamdan sonra fırlayan fiyatlar, indirim gelince düşmüyor.

VATANDAŞ: ZAM FURYASINA BİR ARA VERİN

KKTC’de özellikle akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan sonra mal ve hizmetlerde başlayan sert zam furyası, akaryakıt fiyatlarında meydana gelen düşüşlerin ardından kendini göstermiş değil. Aksine, zamların artarak devam ettiği görülüyor. İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran ayı sonu itibarıyla 2022’deki 56.76’lık hayat pahalılığı kamu kaynaklı maaş, ücret ve ödeneklere aynen yansıtıldı. Asgari ücrete ise %41.21 oranında yükseltildi. Ancak, bu artışların ardından mal ve hizmetlerin fiyatlarında yeni yükselmeler görülmesi vatandaşa “insaf artık” dedirtti. TİKEN’e konuşan vatandaşlar, “Akaryakıtta sağlanan indirimler sonrasında piyasanın biraz olsun ucuzlamasını beklerdik ancak, halkın eline üç kuruş fazla para geçmesini fırsat bilen açıkgözler, bunun da üstüne konmak için her şeye yeniden zam yaptı” dediler.

KONTROL MEKANİZMASI ÇALIŞMIYOR

Hükümet yetkililerinin piyasada kontrollerini artıracağı sözünü verdiğini ancak, bu kontrolleri bir türlü göremediklerini belirten vatandaşların şikâyetleri şu noktada yoğunlaşıyor: “Türk Lirası Euro karşısında bu kadar çok değer kaybetmese, vatandaşların tümü bu acımasız fiyatlardan kurtulmak için Güney Kıbrıs’a yönelecekti ama durum tam tersi oldu. Kıbrıslı Rum komşularımız ekonominin bir gerçeği olarak Kuzey’den alış-veriş yapmaya, gezmeye, eğlenmeye başladı. Ancak, Kıbrıslı Rumların yüksek miktarlı harcamaları vatandaşların aleyhine çalışıyor. Güney’den gelen müşteriye güvenen zamcılar, kendi vatandaşını unutarak, tatlı Euroların peşinde koşuyor. Sonuçta, toplum giderek daha da fakirleşiyor.” Vatandaşlar ayrıca, açlık sınırının altında gelir elde eden asgari ücretlilerin durumunun düzeltilmesi için hükümetin ne yapmayı planladığını da merak ediyor.

KÜRESEL GIDA FİYATLARI DÜŞÜŞTE

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayınladığı rapora göre, Küresel Gıda Fiyatları Endeksi Temmuz ayında, iki basamaklı bir düşüş kaydeden temel tahıl ve bitkisel yağ fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte son 10 yılın en sert aylık düşüşünü gösterdi. Endeks, Temmuz ayında bu sene başındaki tarihi rekorlarını kırdığından bu yana art arda 5’inci ayında geriledi ve geçtiğimiz Haziran ayına göre %8.6 oranında düşüş gösterdi. TİKEN’in İstatistik Kurumu’nun yaptığı “TÜFE (2015=100) Madde Sepeti, Ağırlıklar ve Ortalama Madde Fiyatları” verilerinden derlediği bilgiler ise Temmuz ayında bitkisel yağın fiyatının %68 oranında, tahıl grubunda yer alan unun fiyatının da %60 oranında arttığını gösteriyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu