GenelKıbrısManşet

Plastik ürünlere karşı sert denetim

Çevre Koruma Dairesi tek kullanımlık plastik ürünleri engellemek amacıyla denetimlerini artırdı:

Çevre Koruma Dairesi tek kullanımlık plastik ürünleri engellemek amacıyla denetimlerini artırdı:

MÜCADELE SÜRECEK

Çevre Koruma Dairesi’nin, “tek kullanımlık plastik ürünler” ile ilgili denetimlerinin ülke çapında devam ettiği bildirildi. Yapılan açıklamaya göre, Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi, “Tek Kullanımlık Plastik Ürünlerin Çevre Üzerindeki Etkisinin Azaltılmasına İlişkin Tüzük’ün” verdiği yetkiye dayanarak, denetimleri artırdı. 11 Ocak 2022 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan tüzük 11 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girmişti. Tüzüğün amacı, belirli plastik ürünlerin çevre, özellikle durgun sular, akarsular, denizler ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini önlemek ve azaltmak olarak tanımlanıyor.

SÜRE İHBARNAMESİ VERİLDİ

Çevre Koruma Dairesi tarafından bir hafta içinde iki kez açıklama yapılarak, denetimlerin sonuçları aktarıldı. Açıklamaya göre, ülke genelinde yapılan denetimlerde tüzüğe aykırı ürün bulunduran işyerlerine süre ihbarnamesi verildi. Dün yapılan açıklamada, 16 Ekim -20 Ekim 2023 tarihlerini kapsayan sürede Girne bölgesinde 45 işyeri denetlenmiş olup, 32 tanesine Tüzüğe aykırı ürün bulundurmaktan süre ihbarnamesi kesildiği belirtildi. Açıklamaya göre, Mağusa’da denetlenen 75 işyerinden 15’ine; Lefkoşa’da 30 işyerinden 18’ine ve Güzelyurt’ta 20 işyerinden 11’ine süre ihbarnamesi tebliğ edildi.

 DUYARSIZLIK VAR

Bu arada, 17 Ekim’de yapılan açıklamaya göre ise 18 iş yerinin denetlendiği Çatalköy ve Girne bölgesinde 12; 7 iş yerinin denetlendiği Mağusa bölgesinde 5; 12 iş yerinin Lefkoşa bölgesinde 11 ve 10 iş yerinin denetlendiği Lefke bölgesinde ise 8 iş yerine süre ihbarnamesi kesilmişti. Dünyanın birçok ülkesinde yasaklanan tek kullanımlık plastik ürünler konusunda hem işyerlerinin hem de vatandaşların büyük bölümünün duyarsız kalması, Çevre Dairesi yetkilileri yanında, daha iyi çevre için çabalayan örgütlerin temsilcileri ve vatandaşları da rahatsız edici boyuta ulaştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu