EğitimKıbrısManşetToplum

POLMER,  Kent-Üniversite ilişkisini ele alan anketinin 3. bölümü tamamlandı

Rauf Denktaş Üniversitesi’ne bağlı Politik Araştırmalar Merkezi (POLMER)’in kent-üniversite ilişkisini sosyolojik bir perspektiften ele aldığı toplam dört bölümlük araştırması devam ediyor

Rauf Denktaş Üniversitesi’ne bağlı Politik Araştırmalar Merkezi (POLMER)’in kent-üniversite ilişkisini sosyolojik bir perspektiften ele aldığı toplam dört bölümlük araştırması devam ediyor.

Sosyolog Kudret Akay yönetiminde devam eden çalışmaların üçüncü bölümü olan ‘Irkçılık’ araştırması anketi geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

Yabancı öğrencilerin yüzde 47.2’si ırkçı tacize uğradı
Ekim-Aralık 2023 tarihinde okulda kayıtlı Türkiyeli öğrenciler dışında toplam 305 yabancı öğrencinin katıldığı ankete göre öğrencilerin yüzde 47.2’si ırkçı tacize uğradı.

Anket verilerine göre, katılımcıların yüzde 23.7’si renk üzerinden tanımlama veya şaka yoluyla tacize uğrarken, yüzde 20.4 ise sözlü tacize uğradı. Yine katılanların yüzde 16.8’si ayrımcı yoruma maruz kaldığını ifade ederken, yüzde 11.8’lik bir kısmı ise fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtti.

 “Kuzey Kıbrıs’a geldiğinizden beri kişisel olarak ırkçı tacize maruz kaldınız mı?”

Polise şikayet edenlerin oranı yüzde 21.1

Ankete katılanların yüzde 79.9’luk büyük bir kısmı uğradıkları tacizle ilgili polise gitmediğini söylerken, şikayete bulunan yüzde 21.1’lik kesimin bu şikayetleri polisin herhangi bir cezai prosedür uygulamamasıyla sonuçlandı. Buna göre şikayette bulunanların yüzde 34.5’i bir sonuç alamadığını belirtirken, polisin cezai bir prosedüre başvurduğu vaka sayısı ise yüzde 6.9’da kaldı. Yine bu konuda katılımcıların yüzde 10.3’lük bir kısmı ise şikayetlerinin henüz değerlendirilmediği söyledi. Şikayetlerin yüzde 13.8’lik kısmı delil yetersizliği yüzünden ilerletilmezken, şikayetini geri çekenlerin oranı ise yüzde 20.7 oldu.

 

Maruz kaldığınız ırkçı tacizi herhangi bir otoriteye bildirdiniz mi?

Şikayete gitmeme sebepleri: “İnanmayacaklar” “ciddiye almayacaklar” “nasıl şikayet edeceğimi bilmiyorum…”

Şikayette bulunmayan büyük kısmın yüzde 22.6’lık kısmı bunu nasıl yapacağını bilmediği için şikayetçi olmadığı söylerken, yüzde 20.9’luk kısım ise şikayetin ciddiye alınmayacağını düşündüğü için bunu yapmadığını söyledi. Yine yüzde 10.9’luk kısım kendisine inanılmayacağını düşündüğü için şikayette bulunmadığını söylerken, yüzde 4.3’lük bir kesim ise utandığı için şikayette bulunmadığını söyledi.

Anket katılımcılarının yüzde 31.9’u yaşadığı taciz olayının kendisi çok üzdüğünü söylerken, yüzde 26.4’lük bir kesimi ise olay karşısında öfke duyduğunu ifade etti. Yüzde 13.2’lik bir kesim taciz sonrası depresyon yaşarken, yüzde 9’luk bir kesim de çok kırılgan bir yapıya büründüğünü söyledi.

Ankete katılanların yüzde 59’luk bir kısmı, başkalarının tacize uğradığını söylerken, yüzde 31.1’lik kesim ise ırkçı tacize uğrayacağı konusunda çok endişeli olduğunu söyledi. Yüzde 10.2’lik kesim bu konuda hiç endişe duymazken, yüzde 16.1’lik bir kesim de ne endişeli ne de endişesiz olduğunu söyledi.

“Kuzey Kıbrıs’ta ırkçılık büyük sorun…”

Ankete katılanların yüzde 30.8’lik bir kısmı Kuzey Kıbrıs’ta ırkçılığın çok büyük bir sorun olduğunu söylerken, sadece yüzde 4.6’lık bir kısım bunun hiç büyük bir sorun olmadığını belirtti.

Ankete katılanların yüzde 75.7’si Türkçeyi çok az anladığını belirtirken, Türkçe konuşan arkadaş oranı ise sadece 37.4 olarak sonuçlara yansıdı.

Türkçe konuşabiliyor musunuz?

Ankete katılanları sadece yüzde 15’i Kuzey Kıbrıs halkını çok misafirperver bulurken, yüzde 19.7’lik kesim ise hiç misafirperver bulmadığını söyledi.

Araştırma, 2020 Birleşmiş Milletler ‘Irkçılık Araştırması’nı referans alınıp, aynı soru modellemeleriyle ülke şartlarına uyarlanarak yapıldı. Araştırmada ayrıca İngiltere’nin 2010 yılında kabul ettiği yasanın temelinde tanımlanan ‘race’ kelimesi esas alındı, sadece renk üzerinden değil, etnik köken, ülke ve milliyet üzerinden de geniş bir tanımlama skalası kullanıldı.

 

Raporun tamamını ektedir.

https://rdu.edu.tr/wp-content/uploads/2024/02/Irkcilik-Analizler-TR.pdf

Diğer Haberler

Başa dön tuşu