DünyaManşetSpor

Premier bir lig

Premier League’de değirmenin suyu nereden geliyor? Temel kaynağını İngiltere dışından, bu lige akan para oluşturuyor

Bildik İngiliz malı; Premier League; Barclays finans şirketi tarafından finanse bu lig değil İngilizlerin, evrenin en top ligi konumunda. Toplamda 20 takımın mücadele ettiği bu’ligde her kulüp 38 kez maça çıkmak zorunda. Kurulmuş olduğu 1992-93 sezonundan bu yana 48 değişik takım mücadele etmiş.

Yakın geçmişli Premier League’de yalnızca bizim takım Manchester United, Blackburn Rovers, Arsenal,  aristokratların Chelsea’si ve  Arapların Manchester City kulüpleri şampiyonluğa ulaşmışlar. Manchester United, kazanmış olduğu 13 Premier League şampiyonluğuyla genel klasmanda en başarılı kulüp konumunda sağolsun Sir. Fergie. 1980’lere kadar Avrupa’nın revaçtaki liglerinden biri olan İngiltere Ligi, holganizmin yükselişiyle düşüşe geçti. 1985’te  meşhur Heysel faciasıyla dibe vuran ada futbolunun yerini artık Serie A ve La Liga almıştı. 1992’de İngiltere Futbol Federasyonu radikal bir kararla ligi feshetti ve yerine Premier League’i kurdu. İlk sezonunda 22 takımla oynanan Premier League, 1995’te 20 takıma düştü. Bu yeni lig öncesi İngiltere’nin en üst liginin en başarılı takımı ise Liverpool. 1992 itibariyle kurulan Premier League tarihinin en başarılı ekibi ise mâlum City ve United’dır.

E Premier League’de değirmenin suyu nereden geliyor? Temel kaynağını İngiltere dışından, bu lige akan para oluşturuyor. Son sekiz yılda Premier Lig’e gelen yabancı kaynak 9 milyar sterline ulaşmış vaziyette. Deloitte’un son raporuna göre 2019-20 sezonunda Premier Lig’e gelen yabancı sermaye bir önceki sezona göre %56 artarak, 212 milyon sterline ulaştı. Bu para akışından en büyük payı 94 milyon sterlin ile Manchester City alırken, onun Tottenham ve diğer kulüpler izledi. Bu bağlamda bakıldığında, aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere Premier Lig’de 11 kulübün mülkiyeti yabancıların elinde bulunuyor.

E bunlar yanında ligin dünyaya pazarlanmasının maaliyeti ne? 2015 yılının şubat ayında yayıncı kuruluş Sky Sports ve BT Sport ile bu sezonundan itibaren geçerli olarak yeni anlaşma imzalandı. Anlaşmanın 3 yıllığına, toplam 5 milyar 136 milyon Sterlin bedel karşılığı olacağı açıklanmış. Şampiyona da toplamda 100 milyon Sterlin’e yakın para ödülü verilecek. E bu para sokağa atılan para mı? Asla! Bu ligi 174 ülkede 574 milyon insan sürekli takip ediyormuş. E hâl böyle olunca da devre öncesi esnası ve de sonrasına tonlarca Sterlinlik reklamlar çakılıyormuş. Maç topu dahil tüm ekipmanlarda da vahşi bir marka rekâbeti var. Nike, Umbro, Puma ve Adidas’tan sonra Spurs’de de izlediğimiz gibi Amerika merkezli Under Armour markası da bu lige forma tedârik eder oldu. Özetle başka lig futbolcuları yıldızsa bu Premier Leauge oyuncuları samanyolu olur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu