EkonomiGenelKıbrısManşet

Projeyi önemseyen bir hükümet yok!

İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin, yerli halk için hazırladığı sosyal konut projesi ilgi bekliyor:

İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin, yerli halk için hazırladığı sosyal konut projesi ilgi bekliyor:

Müteahhitler Birliği’nin projesi kooperatif mantığı ile ihtiyaçlı kişileri konut sahibi yapmayı hedefliyor

YERLİ HALK KONUT SAHİBİ OLSUN… Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı (KTİMB) Cafer Gürcafer geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada yerli halkın konut sahibi olabilmesi için Birliği’in çok uzun zamandır bir sosyal konut projesi olduğunu hatırlatarak, bunu hayata geçirmek için tek ihtiyaçlarının projeyi önemseyen bir hükümet olduğunu duyurdu. Gürcafer, devletin küçük fedakârlıklar yapması karşılığında konut sorunu bulunan yerli halkı ev sahibi yapmayı amaçladıklarını istediklerine işaret ettiği açıklamasında, kâr amacı güdülmediğine de dikkati çekmişti. Aradan geçen 14 güne rağmen, hala tek bir hükümet yetkilisi bu konuda herhangi bir açıklamada veya yorumda bulunmadı.

DÜŞÜK MALİYETLİ PROJELER… Cafer Gürcafer projelerini şöyle özetledi: Bu proje, ‘sosyal konut birimi gidip bir yerlerde ev yapacak da ucuza satacak’ demek değildir. Hem devleti hem ekonomiyi koruyan hem gerçek anlamda insanların barınma ihtiyacını karşılayan ve maliyetlerin de çok düşeceği çok kapsamlı bir projedir. Yani devlette belli vergilerinden feragat edecek, araziyi verecek, biz kooperatif mantığı ile onları kâr amacı gütmeden yapacağız. Ancak, gerçekten hak sahibi olanları, adil bir biçimde bağımsız bir organ ile belirleyeceğiz. Bu konutlar bulunduğu bölgenin dokusuna uygun yapılacak. Bununla ilgili bizim projemiz var, ihtiyacımız olan bu konuyu önemseyen bir hükümettir.

ÜLKENİN PLANLANMASI ŞART… Sosyal konut açıklamasını yaptığı programda, Müteahhitleri Birliği’nin başından beri bu ülkenin bir ucundan öbür ucuna kadar planlanmasını istediğini kaydeden Gürcafer, şunları söyledi: “En büyük değerimiz, kıymetlimiz doğamızdır, kültürümüzdür, geleneklerimiz, göreneklerimizdir, tarım alanlarımızdır, ülkemizin sükûneti, sakinliğidir. Bizim bunları korumamız lazımdır. Bunları koruyan bir plan yapılacak o plan çerçevesinde ne yapılması gerekiyorsa müteahhit onu yapacak. Müteahhidine kaç kat dersen o kadar yapar. Ancak siyaset bunu hep bir rant kapısı olarak gördü. “Biri beş yapayım size vereyim, siz de bana verin” dedi. Kime emlak sahiplerine. Dolayısıyla ne oldu. Girne’ye yazık ettik, orda tam anlamıyla bir felaket var. Başka kentlerde de benzer durumun yaşanmaması için ülkenin her bölgesinin planlanması lazımdır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu