ManşetSağlıkToplumYaşam

Psikosomatik ağrılar

Psikosomatik ağrı, kronik ve fiziksel semptomları olan ancak tıbbi bir açıklaması olmayan bir rahatsızlıktır

Psikosomatik ağrı, kronik ve fiziksel semptomları olan ancak tıbbi bir açıklaması olmayan bir rahatsızlıktır. Bu terim zihinsel durumumuzu anlatan psike ve vücut anlamına gelen soma kelimelerinden türemiştir. Yani psikosomatik ağrı kişinin psikolojik durumu tarafından tetiklenen fiziksel bir ağrı türüdür.

Hepimizin zaman zaman bel ağrısı, sırt ağrısı, baş ağrısı, bacak ağrısı gibi rahatsızlıkları olur. Bunların bazıları tıbbi olarak bir açıklamaya sahip iken bazıları ise tıbbi olarak açıklanamayan, psikolojik durumumuzdan kaynaklanan rahatsızlıklardır. Psikosomatik ağrılar, fiziksel olarak hissettiğimiz ancak tıbbi literatürde hiçbir açıklaması olmayan rahatsızlıklardır. Kelimelere dökülemeyen sıkıntılar, üzüntüler, kırgınlıklar, kaygılar ve korkular sonucunda bedende meydana gelen ağrı, uyuşma, kist ya da tümör gibi rahatsızlıkların dışavurumudur.

Kayıplar ve ayrılıklar psikosomatik ağrıları en sık tetikleyen durumlardır. Psikosomatik Ağrı Türleri: Baş ağrısı  kişinin yaşam kalitesini etkileyen stres kaynaklı ağrılardır. Genelde migren olarak kendini gösterir. Karın ağrısı stresin sindirim sistemine doğrudan etkisiyle ortaya çıkar. Kadınların regl ağrıları da buna dahildir. Özellikle kronikleşen regl ağrılarının sebebi kişinin olumsuz duygularından kaynaklı olabilir. Yüzleşmek istenmeyen negatif düşünceler regl döneminde ağrılı bir şekilde ortaya çıkabilir. Karın ağrısı kadın, erkek ve çocuklarda görülen psikosomatik bir ağrı türüdür. Ayrıca bazı psikolojik problemler bağırsak sendromlarına ve ülsere neden olabilmektedir. Özellikle mide ağrılarının yaşanılan sorunlara katlanamamaktan kaynaklandığı ileri sürülmektedir.

Boyun ve omuz ağrıları kronikleşen boyun ve omuz ağrıları stresin birikmesiyle ilk olarak boyun ve omuz çevresinde kendini göstermeye başlar. Affedememe, başkalarının yükünü üstlenme ya da yaşanılan bir olayı unutamama gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Kol- Bacak Ağrıları stres ve olumsuz duygular kol ve bacaklarda ağrıya neden olabilir. Erkeklerde daha sık görülür.Tüm tetkikler yapıldıktan sonra, ağrıların tıbbi kaynaklı olmadığı netleştirildikten sonra düzenli psikoterapi ve gerekirse psikiyatrik destek ile tedaviye başlanabilir.

Buna ek olarak gevşeme egzersizleri, meditasyon ve hafif egzersizler çok etkilidir. Psikolojik ağrılar nasıl olurda fiziksel ağrılara sebep olabilir? Her duygunun kendine özgü sinyalleri vardır, olumsuz bir durum olduğunda, negatif duygular hissedildiğinde bu duyguların yaydığı negatif sinyaller organlara, hücrelere, dokulara zarar verebilir, bu bölgelerde ağrı hissedilmesine yol açabilir. Yoğun iş temposu, hareketli sosyal çevre, inişli çıkışlı bir özel hayat nedeni ile kişilerin zihinlerinde oluşan yorgunlukta psikosomatik ağrılara neden olmaktadır.

Psikosomatik ağrılar, doktor yardımıyla tedavi edilecek rahatsızlıklardır ancak bireylerin doktora gitmeden uygulayabileceği birkaç yöntemde mevcuttur. Psikosomatik ağrıların sebeplerinden biri yaşanılan olumsuz olayların hep içe atılması, dışarı yansıtılmamaya çalışılması, bireylerin kendini yeteri kadar ifade edememesidir. Psikosomatik ağrılardan şikayetçi olan bireylerin kendini ifade etme konusunda daha açık olması, duygularını açık bir şekilde dile getirmesi bu ağrıların hissedilmesine engel olabilir. Örneğin sevgiliyle yaşanılan bir kavgada duyguları daha açık bir şekilde dile getirmek daha sonradan yaşanacak bir baş ağrısını engelleyebilir ya da iş yerinde kendini daha açık bir şekilde ifade etmek mide ağrılarınızın önüne geçebilir

Diğer Haberler

Başa dön tuşu