DünyaGenelManşet

Putin niyeti bozdu

Rusya, Ukrayna'nın direnişini kırmak için Harkov ve Kiev'de bombardımanın dozajını artırdı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın özgürlük meydanını bombalamasını terör saldırısı, Rusya'yı da, 'Terör devleti' nitelendirdi

Rusya, Ukrayna’nın direnişini kırmak için Harkov ve Kiev’de bombardımanın dozajını artırdı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’nın özgürlük meydanını bombalamasını terör saldırısı, Rusya’yı da, ‘Terör devleti’ nitelendirdi

RUSYA, FÜZELERLE EN SERT ŞEKİLDE SALDIRIYOR… Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırılar şiddetlenerek devam ederken 65 kilometrelik bir alana yayılan Rus konvoyu Kiev’e doğru yola çıktı. Dünya basını yeni saldırıyı duyururken Ukrayna’nın belli noktalarda konvoya müdahale için hazırlık yaptığı da aktarıldı. Diğer yandan Kiev’de bombardıman devam ederken Ukrayna’da Harkov kentinden gelen görüntü bütün dünyayı şoke etti. Harkov’da o sırada önünde ve içinde yüzlerce sivilin olduğu Belediye binası Rusya tarafından havaya uçuruldu. Rus ordusunun, Harkov kentine füzelerle “sert” şekilde saldırdığını belirten Zelenskiy, “Kimse dünyada barışçıl Ukraynalıların öldürülmesini affetmeyecek. Burası Ukrayna. Burası Avrupa. Bu 2022’de gerçekleşiyor.” ifadelerini kullandı. Rusya’nın durdurulması gerektiğini vurgulayan Zelenskiy, “Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerekiyor. 5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı” dedi. Zelenskiy, Rusya’nın, Kiev’deki elektrik santralini vurmayı hedeflediğine dikkati çekti.

“RUSLAR BARIŞA HAZIR DEĞİLSE, BU GÖRÜŞMELER SADECE ZAMAN KAYBI”… Ukraynalı ve Rus yetkililerin, Belarus’taki görüşmelerine de değinen Zelenskiy, önce saldırıların durup daha sonra görüşmelerin başlamasını tercih edeceğini söyledi. Zelenskiy, “Eğer Rusya barışa hazırsa orada olmamız önemli ama barışa hazır değilse, bu görüşmeler sadece zaman kaybı.” görüşünü paylaştı. NATO’nun Ukrayna’ya karşı duruşuna da değinen Zelenskiy, “Eğer ortaklarımız, Rusya, Ukrayna’nın NATO’da olmasını istemiyor diye Ukrayna’yı NATO’ya almaya hazır değillerse, Ukrayna’ya ortak güvenlik garantileri üzerine çalışmalılar” ifadesini kullandı. Zelenskiy bu garantiler arasında, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve sınırlarının korunması ve Ukrayna’nın tamamen güvende olması gibi maddelerin olması gerektiğinin altını çizdi.

TÜRKİYE, RUSYA’YA YAPTIRIM UYGULAMAYACAK… TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılıp katılmayacağına ilişkin, “Biz genel anlamda bu tür yaptırımlara ilkesel olarak katılmadık. Bu yaptırımlara da katılma eğilimimiz yok” dedi. Konuya ilişkin detaylı bir açıklama yapan TC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, “Ülkemizin önceliklerini dikkate alarak hareket etmek zorundayız. Rusya ile konuşabilecek bir aktörün olması gerekiyor. Herkes köprüleri attığında Rusya ile kim konuşacak. Biz bu kanalı açık tutmak adına yaptırım paketi planlamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu