GenelKıbrısManşet

Raporlar ülkede vahim bir tablo çiziyor

İnsanlığın ortak değerleri olan hak, özgürlük ve adaletin durumunu anlatan çok sayıda raporda yer alıyoruz

ARTUN ÇAĞA

İnsanlığın ortak değerleri olan hak, özgürlük ve adaletin durumunu anlatan çok sayıda raporda yer alıyoruz

“KKTC’de insan ticareti ve zorla çalıştırma sorunları; ekonomik ve hukuki yetersizlikler nedeniyle daha da derinleşti”

Gece kulüplerinde cinsel sömürü

Zorla çalıştırılan göçmen işçiler

İstismar edilen üniversite öğrencileri

Yaşamı tehdit eden cezaevi koşulları

Gazetecilere yönelik şiddet ve tehditler

ORTAK DEĞERLER

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü “sessiz sedasız” geçen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin “insan hakları karnesinin çok zayıf” olduğu bir kez daha vurgulandı. Kıbrıs’ta insanlığın ortak değerleri olan hak, özgürlük ve adaletin durumunu ortaya koyan çok sayıda raporda hem Kuzey hem de Güney Kıbrıs’ta insan haklarına ilişkin endişelerin dile getirildiği, değerlendirmelere yer veriliyor. Uluslararası AF Örgütü yıllık raporunda özellikle Güney Kıbrıs’taki mültecilerin durumuna işaret ederken, ABD’nin resmi kurumlarının raporlarında, Kuzey Kıbrıs’taki insan hakları ihlalleri anlatılıyor.

İNSAN TİCARETİ

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 198 ülke ve bölge için hazırlanan 2023 raporunda; “Kıbrıslı Türklerin yönettiği bölgede” önemli insan hakları ihlalleri olduğu belirtildi. Bu iddiaların bazıları şöyle: Yaşamı tehdit eden cezaevi koşulları; mahremiyete keyfi veya hukuka aykırı müdahale; gazetecilere yönelik şiddet veya şiddet tehditleri; sığınmacıların işkence veya zulümle karşılaşacakları bir ülkeye geri gönderilmesi; ciddi “hükümet” yolsuzluğu; yabancı sığınmacılar ile ulusal veya etnik azınlıklara mensup kişilere yönelik şiddet veya şiddet tehditleri; zorla çalıştırma da dahil olmak üzere insan ticareti.

DAHA KÖTÜYE GİDİŞ

ABD’nin İnsan Ticareti İzleme ve Mücadele Ofisi tarafından hazırlanan ‘2024 İnsan Ticareti Raporu’nda da benzer insan hakları ihlallerinden söz edildi. KKTC’nin insan ticareti ile mücadele konusunda ciddi eksiklikleri olduğu belirtilen raporda, 2023’te bu konuda soruşturma, kovuşturma veya mahkûmiyet gerçekleşmediği anlatıldı. “Hazırlanan raporun; KKTC’de insan ticareti ve zorla çalıştırma sorunlarının, ekonomik ve hukuki yetersizlikler nedeniyle daha da derinleştiğini gösterdiği” yolundaki ifade ise daha kötüye gidişi ortaya koydu.

CİNSEL SÖMÜRÜ

Raporda, KKTC’deki gece kulüplerinde çalışan 743 kadının çoğunun cinsel sömürüye zorlandığı anlatıldı. Pasaportları toplanan kadınların iş değiştirmesinin engellendiği, şikayette bulunanların ise sınır dışı edildiği belirtilirken, “denetim eksiklikleri, kulüplerin insan ticareti faaliyetlerini sürdürmesine olanak tanımaktadır” denildi.

ZORLA ÇALIŞTIRMA

İnşaat, tarım, restoran ve perakende gibi sektörlerde göçmen işçilerin; borç baskısı, hareket kısıtlamaları ve kötü çalışma koşulları altında çalıştırıldığı da vurgulanan raporda, üniversite öğrencilerinin yanıltıcı vaatlerle bölgeye çekildiği ve borç karşılığında cinsel sömürüye ya da zorla çalıştırmaya maruz kaldıkları üzerinde duruldu.

Diğer Haberler