DünyaGenelManşetSağlık

Rebecca Robbins: Kaygı, uykuda konuşmada rol oynayabilir 

Harvard Tıp Okulu’nda öğretim görevlisi ve uyku uzmanı Rebecca Robbins, uykuda konuşmanın “somniloquy” ismi verildiğini, genetik faktörlerin veya alkol tüketiminin rol oynayabileceğini ifade ederken, aşırı stresinde önemli bir faktör olabileceğini ekledi. 

Uyku Uzmanı Robbins, uykuda konuşmanın çok yaygın görülen bir durum olduğunu aktarırken kaygının uykuda konuşmaya yol açabileceğini, bazı kişilerin duygularını, endişelerini ve günün nasıl geçtiğini yansıtabileceklerini ve istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini belirtti. 

 “EN YAYGIN SÖZCÜK HAYIR”

Journal Sleep isimli hakemli bilimsel dergide 2017’de yayımlanan bir araştırmada bilim insanları, uykusunda konuştuğu bildirilen 230’dan fazla kişiyi inceleme altına almıştı. Yapılan araştırmada uykuda en yaygın sözün “Hayır” olduğu, incelenen kişilerin yüzde 10’unun uykusunda küfredildiği gözlemlendi. 

“ALKOL AZALTILMALI, UYKU SAATLERİ ARTIRILMALI”

Robbins’e yöneltilen “Uykuda konuşmayı nasıl engelleriz?” sorusunda ise Uyku Uzmanı, uykuda konuşmanın genellikle zararsız olduğunu, herhangi zihinsel veya fiziksel soruna işaret olmadığına dikkat çekerken bu durumdan rahatsız kişilerin eşleri ile uykularına dair sohbet etmesini öneriyor. 

Partnerler, kişinin uykuda konuşma sorunundan rahatsız oluyor ve uyanıyorsa, “somniloquy” sorunu yaşayan kişilerin alkolü azaltmalarını ve uyku saatlerini artırma tavsiyesinde bulunan Uzman Robbins, aynı zamanda stresi azaltma yollarını bulmalarının da önemi olacağına dikkat çekti. 

ABD Mayo Clinics’te görev alan Dr. Kannan Ramar, uykuda konuşmayı engellemek için öğleden sonra kafein tüketiminin azaltılması önerisinde bulunurken, Robbins bu tavsiyelerin işe yaramadığı durumda bireylerin uyku uzmanına görünmelerini vurguladı. 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu