EkonomiKıbrısManşetToplum

“Rekolte yüksek ama mutlu değiliz”

Lefke’nin simgesi ‘Yafa’ cinsi portakal da plansızlıktan nasibini aldı. Rekoltenin bu yıl fazla olması, narenciye sektöründeki belirsizlik nedeniyle üreticiyi sevindirmedi

DEVRİM DEMİR

Lefke’nin simgesi ‘Yafa’ cinsi portakal da plansızlıktan nasibini aldı. Rekoltenin bu yıl fazla olması, narenciye sektöründeki belirsizlik nedeniyle üreticiyi sevindirmedi.


DEVLET YENİ BİR FABRİKA AÇMALI
Lefke’nin simgesi ‘yafa’ portakalının hasat dönemi başladı. Narenciye sektöründe belirsizlik devam ederken, bu yıl rekoltenin fazlalığı üreticiyi kara kara düşündürmeye başladı. 25 yıldır narenciye işi ile uğraşan Hasan Öksüz, bu yıl rekoltenin çok yüksek olduğunu söyledi. ‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuşan Öksüz, iç piyasaya çalıştıklarını anlatarak, toptancılarla birlikte hareket ettiklerini söyledi. Fabrikaların bu dönemde yetersiz kaldığını kaydeden Hasan Öksüz, “Bu yıl rekolte yüksek, ürün bol ancak Cypfruvex’in kapasitesi yetersiz. Konsantre sıkımı için devlet yeni bir fabrika daha açarak hem bize hem Cypfruvex’e nefes aldırılmalı” dedi.

ÜRÜNÜ İÇ PİYASADA TÜKETMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Ürünün dalında kalmasını istemediklerini kaydeden Öksüz, zaten ‘yeşilleme’ hastalığı nedeniyle narenciyenin bu yıl oldukça zor bir dönemden geçtiğini söyledi. ‘Yafa’ portakalını iç piyasada tüketmeye çalıştıklarını anlatan Hasan Öksüz, portakalın kilosunu toptancıya 8 TL’den verdiklerini, toptancının da 12 TL’den ürünü piyasaya dağıttığını kaydetti. Çok ciddi bir kâr marjı eklenerek ürünün tüketiciye ulaştığını kaydeden Öksüz, tüketicinin de yüksek maliyetli ürünü tercih etmediğini daha çok hazır içeceklere yöneldiğini ifade etti.

NARENCİYE ÜLKESİNDE NARENCİYE YERDE KALDI”
Batının altın değerindeki ürünü narenciyenin durumu her geçen gün plansızlık ve programsızlık nedeniyle kötüye giderken, bu yıl narenciye üreticisi ‘yeşillenme’ hastalığı ile dibe vurdu. “Narenciye ülkesinde narenciye satılmıyor” şeklinde konuşan narenciye üreticileri ise, Cypfruvex yönetiminin kendilerine çok yardımcı olduğunu ancak Mart, Nisan ve Mayıs döneminin en yoğun aylar olduğunu ifade ederek, bu dönemlerde bir fabrikanın daha olması gerektiğinin altını çizdi. İşleyişin çok yavaş olduğuna vurgu yapan Öksüz, “Bu gidişle ürünün birçoğu dalında kalacak” şeklinde konuştu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu