KıbrısManşetSiyasetToplum

Rektör tek başına sorumlu mu?

Rektör ve ekibi kurumu iyi yönetemedi, bu doğru bir tespittir ve elbette gitmelidirler, bu kötü gidişattan  VYK başkan ve üyeleri de en az rektör ve ekibi kadar sorumlu mudurlar? Elbette sorumludurlar ve onların da derhal istifa edip gitmeleri gerekir

Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) yaptığı yazılı açıklamada, kurtarılması gerekenin rektörün koltuğu değil, Doğu Akdeniz Üniversitesi olduğunu vurguladı. DAÜ’nün iyi yönetilmediği çok net, hatta bu tartışma kaldırmaz bir gerçek. Lakin buradaki sorumluluk sadece DAÜ rektörüne ve ekibine mi ait?

Evet bugün gelinen durumdan belki  öncelikli olarak sorumluluk rektör ve ekibinindir.

Ve fakat VYK’nın da aynı oranda bu kötü gidişatta payı büyük, ya senatoya ne demeli, bu konu orada gerektiği gibi tartışılsaydı belki de bugünkü noktaya gelmeden bazı şeyler iyileştirilebilirdi… Ve  tabii ki bu duruma seyirci kalan ilgili sendikaların da  bu kötü gidişatta sorumluluğu yok değil..

Mali ve finansal yapısı gözle görülür şekilde bu kadar kötüye giden bir kurumda hiçbir şey olmamış gibi davranarak  bunu görmezden gelmenin elbette bir bedeli olacaktı.

Nitekim DAÜ için sancılı bir süreç var önümüzde, bu sürecin atlatılmasında etkili olacak en önemli faktör ise ekonomide alınacak ve uygulanacak radikal kararlardır.

Bu da takdir edersiniz ki bugün sürdürülemez olan maaş mevzuatının gözden geçirilmesi ve ülke gerçekleri doğrultusunda gerekli tedbirlerin alınmasını elzem kılmıştır.

Nitekim göz göre göre gelen bir tehlikeye rağmen DAÜ’de hiçbir tedbir alınmadan,deyim yerindeyse vur patlasın,çal oynasın havası içinde olmanın hangi akla hizmet ettiğini  ben anlamakta gerçekten zorlanıyorum..

Zira DAÜ kötüye giderken belli bir kesime  dudak uçuklatacak maaşları ödediği,ya da ödeyebildiği sürece her şey tamamdı..

Kimseden çıt çıkmıyordu.

Zira bu ülke koşullarının çok çok üstünde, DAÜ’nün finansal yapısını da göz önüne aldığımızda kurumun da kaldıramayacağı düzeyde  yüksek yüksek meblağlar üzerinden maaşlar tıkır tıkır ödeniyordu.

Kısacası Titanik su alırken  orkestra çalmaya devam ediyordu nasılsa, ve fakat işler  ne zaman ki çığırından çıkıp ibre eksiye doğru hızla kaymaya başlayınca mevzu değişti.

Ha rektör ve ekibi kurumu iyi yönetemedi, bu doğru bir tespittir ve elbette gitmelidirler, bu kötü gidişattan  VYK başkan ve üyeleri de en az rektör ve ekibi kadar sorumlu mudurlar? Elbette sorumludurlar ve onların da derhal istifa edip gitmeleri gerekir.

Lakin bunun  sonrası da var.

Üniversite senatosunun bu duruma göz yumarak hiçbir etki göstermeden çöküşü izlemesi de kabul edilebilir değil..

Velhasıl belli ki DAÜ mevcut finansal durumu ile bu yükü kaldıramıyor. Ne yapmak lazım?

Bunun için alim olmaya da gerek yok.

Çifte çifte diplomalara da gerek yok.

Düz mantıkla tasarruf tedbirleri esastır elbette, ancak bu anlayış içinde taşıyamayacağı yükü de sırtından atmak durumundadır DAÜ!

Hatta bu bir ihtiyaç haline gelmişse ki gelmiştir durum onu gösteriyor, o zaman da bunu hiç vakit kaybetmeden hayata geçirmelidir. Aksi takdirde bu gemiyi sorunsuz yüzdürmek mümkün olmayacak…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu