EkonomiKıbrısManşet

RES-BİR’den haksız vergilendirme şikâyeti

Restorancılar Birliği, yüksek enflasyon rakamlarının işletmelerinin sermayelerini erittiğine dikkati çekti

Restorancılar Birliği, yüksek enflasyon rakamlarının işletmelerinin sermayelerini erittiğine dikkati çekti. Yapılan açıklamada, vergi yasalarının güncellenmemesi nedeniyle sektörün vergi sıkıntısının arttığı vurgulandı

VERGİLER KONUSU SEKTÖRÜ YAKIYOR

Restorancılar Birliği, yüksek enflasyon rakamlarının işletmelerinin sermayelerini erittiğini belirterek, vergilerle konusunda tüzük düzenlemesiyle bazı iyileştirmeler yapılması çağırısında bulundu. RES-BİR’den yapılan açıklamada, “Son yıllarda yaşanmakta olan ve içinde bulunduğumuz yılda zirveye ulaşan yüksek enflasyon, işletmelerimizin sermayelerini eritmektedir. Vergi Yasalarımızın güncellenmemesi nedeniyle birçok sabit kıymetimizi bilançolarımızda maliyet değerinden göstermek zorunda kalmaktayız. Bu da bir taraftan haksız yere vergilendirilmemize neden olurken diğer taraftan bilançolarımızın gerçek değerleri yansıtmasını engellemektedir.” Denildi.

YASA NE DİYOR?

RES-BİR ilgili yasadaki; “enflasyon düzeltmesi ve yeniden değerlendirmeye” işaret ederek, şu ifadelerle konuyu gündeme taşıdı: “27/1977 Sayılı Vergi Usul Yasası’nın211. Maddesine 2015 yılında ilave edilen Enflasyon Düzeltmesi ve Yeniden değerlemeyle alakalı 211(A) maddesinde ‘fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dâhil son üç hesap döneminde %100 (yüzde yüz)’den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10 (yüzde on)’dan fazla olması halinde, kazançları bilanço esasına göre tespit edilen gelir ve kurumlar vergisi yükümlüleri malî tablolarını enflasyon düzeltmesine tâbi tutarlar. ’denilmektedir. Enflasyon düzeltmesi ve yeniden değerlemeye ilişkin usul ve esaslarınsa, Maliye İşleriyle Görevli Bakanlıkça hazırlanacak, Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete ’de yayımlanacak bir tüzükle düzenleneceği belirtilmektedir.

%100 ORANI ÇOKTAN AŞILDI

Ne yazık ki ilgili madde yasaya 2015 yılında ilave edilmesine rağmen bugüne kadar yasanın emrettiği tüzük çıkarılmamıştır denilen açıklamada 2020’de yıllık enflasyonun %15.3, 2021’de %46.09 ve Haziran sonuna göre 2022 enflasyonunun %56.76 olduğu hatırlatıldı. Açıklamaya şöyle devam edildi: “15.3+46.09+56.76=118.15 görüldüğü gibi 2020 yılı başından bugüne kadarki kısım bile yasanın şartı olan son üç yıldaki %100 oranını aşmıştır. O nedenle Maliye Bakanlığımızı ve Hükümetimizi bir an önce yasanın emrettiği tüzüğü çıkarıp gerekli çalışmaları yaparak işletmelerimizin haksız yere vergilendirilmelerinin ve sermayelerinin eritilmesinin önüne geçilmesini üyelerimiz ve iş dünyası adına talep ederiz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu